Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

| обновено на 14.06.24 в 12:33
Максим Цеков
Снимка: Снимка: "Кантус фирмус"

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23-годишният Максим Цеков. Той е лауреат от престижни музикални конкурси и вече развива кариерата си в Австрия и Германия.

Талантът му е открит от голямата българска цигуларка Дина Шнайдерман, а на 11 години той играе ролята на малкия Паганини във филма "Цигулар на дявола" с участието на звездата Дейвид Гарет. Максим Цеков беше солист и концертмайстор на оркестър „Кантус Фирмус“, а публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодичните и виртуозни творби на Франц Шуберт (Рондо за цигулка в ла мажор), Пьотър Илич Чайковски (Серенада и Мелодия оп. 42), Едуард Елгар (Salut D’Amour), Хенрик Виенявски (Полонеза №1), както и новата цигулкова пиеса – „Смиляна“, написана за събитието от композитора Георги Андреев. Неповторимото преживяване беше допълнено от атрактивни визуални ефекти.

Ето какво сподели Максим Цеков в ефира на "Нашият ден": „Този проект е нещо много ценно и специално за мен. Той е насочен към бъдещето на класическата музика, синхронизирана с мултимедия – за мен това е нещо фантастично отново да съм на сцена с този оркестър. Любовта ми към цигулката може би се роди покрай моите първи учители - Дина Шнайдерман и Иван Димитров, но любовта към музиката се разви покрай моята сестра, която пееше. Аз съм австриец с български произход и се чувствам по специален начин в България и пред българската публика. За мен всеки концерт е нещо специално.“

Чуйте в звуковия файл!


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Английската музика в ръкописа Old Hall

Ръкописът Old Hall представлява най-важният източник за музикалната практика в Англия от края на XIV и началото на XV век. В кодекса са налични части от меси, мотети и антифони от композитори като Чирбъри, Битеринг, Кук, Екзетър, Фонтейнс, Лайънел Пауър, Стърджън и Тайс, а творби от Дънстъпъл и Форест са добавени в последствие от други писачи...

публикувано на 07.10.24 в 18:15

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", октомври 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.10.24 в 09:43
Мария Мескле

Дуенде от Гранада

Четвърта поредна година гостуваме на събитията, организирани за чуждестранни програматори и журналисти от испанското Сдружение за авторски права SGAE: Jazz ñ и Flamenco ñ. Привилегията да откриваме интересни нови проекти е споделена с нашите слушатели и сега. Два и половина часа с документални записи от Гранада с Рейес Караско, Мария Мескле (на първата..

публикувано на 06.10.24 в 18:40
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50