Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Снимка: @vnsummerfest

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на надежда" от белгийския композитор Патрик Дюър, Концерт за пиано във Фа от Джорд Гершуин и блестящата оркестрова сюита "Любовна магия" от Мануел де Файя. Гостува великолепен солист в лицето на пианиста Саркис Балтаян, който от години работи и музицира в САЩ, изпълнявал Гершуин неведнъж пред американска публика, включително в Карнеги хол. Обединяващата роля в събитието е участието на Константин Илиевски, настоящ главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР, който ще застане за първи път на пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

Сред акцентите в програмата на 98-ото издание, което ще продължи повече от 3 месеца, са гостуванията на забележителния Австро-унгарски оркестър "Йозеф Хайдн", ансамбъл "Сирба" съставен от членове на Парижката национална филхармония, Камерния оркестър на Баварското радио със солист Адриан Йотикер и проектa"Винофония" с френския интрерпетатор Жюлиен Жерне и сомелиер Марион Куше.

Международният научен симпозиум посветен на музиката на дунавските държави ще се проведе от 9 до 11 септември, воден от именития австрийски музиколог проф. д-р Хартмут Кронес, като от българска страна ще му партнира Петя Цветанова, доктор по музикознание, преподавател по история на музиката в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Бароковият модул, също се очертава да бъде интересен, като се очаква гостува на един от най-добрите италиански ансамбли за ренесансова и барокова музика – "ModoAntiquo", ръководен от Франко Сардели – безспорен авторитет по отношение на музиката на Антонио Вивалди.

На фестивала ще се състои концерт, посветен на проф. Ифра Нийман, който има огромен принос като ментор на българската цигулкова школа. Концертът е красив проект, иницииран от Яна Бурова.

Закриването на фестивала е на 5 октомври със Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Георги Димитров.

Ето кои концерти ще имате възможност да слушате директно по програма "Христо Ботев":



събота, 22 юни, от 20.30 часа

Официално откриване Драматичен театър Варна
Диригент: Константин Илиевски
Солист: Саркис Балтаян (пиано)
Програма:
• Панчо Владигеров – Рапсодия "Вардар";
• Патрик Дюър – "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43, световна премиера;
• Джордж Гершуин – Концерт във Фа;
• Мануел де Файя – "Любовна магия" - оркестрова сюита.




четвъртък 27 юни, от 19 часа – Фестивален и конгресен център
Австро-унгарска филхармония "Йозеф Хайдн"
Диригент и солист: Филип Бернолд
Солисти: Павел Верников (цигулка), Светлана Макарова (цигулка)
Програма:
• Волфганг Амадеус Moцарт – Концерт за флейта и оркестър №2;
• Йозеф Хайдн – Симфония №45 "Прощална" във фа диез минор;
• Гия Канчели – Ex Contrario за две цигулки и струнни, бас китара, keyboard и CD;
• Андрей Пушкарьов – Утюсов фантазия;
• Бела Барток – Румънски танци.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 28.06.24 в 11:59

Doctor Rock Fest – фестивалът, който лекува душата

За трета година фестивалът Doctor Rock Fest на Античния форум "Августа Траяна" в Стара Загора ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари . За единствения по рода си музикален фестивал у нас, който стартира тази вечер от 19 ч. – разказват проф. Христо Хинков и д-р Станимир Трошев. Проф. Хинков, психиатър и бивш министър..

публикувано на 28.06.24 в 09:59
Антон Раф в ролята на Идоменей

"Идоменей", опера в три действия от Волфганг Амадеус Моцарт

Либретото е от придворния залцбургски капелан Джанбатиста Вареско. Той преработва либрето на Антоан Данчет, създадено за едноименна музикална драма на Андре Кампра и представена през 1712 г. Световната премиера на операта на Моцарт е на 29 януари 1781 г. в Мюнхен в новия дворцов театър. Творбата е написана за дворцовия карнавал. В България операта е..

публикувано на 28.06.24 в 07:50

Летният сезон на Софийската филхармония

Днес Софийската филхармония закрива сезона си с премиера на виртуозния концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Феручо Бузони в изпълнение на носителя на наградата "Феручо Бузони"  Емануил Иванов  под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков в зала "България". Маестро Табаков допълва програмата на вечерта с "Мечти" – Прелюдия за..

публикувано на 27.06.24 в 17:56
Катя и Стиляна Алексиеви

За песента и семейството с любов: Катя и Стиляна Алексиеви

Младата водеща на "Музикална шарения" по програма "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева завършва начално образование в 109 ОУ "Христо Смирненски", а средно в 144 СУ "Народни будители" в София със специалност народно пеене. Преподават ѝ Стоименка Недялкова и Евелина Христова, за които Стиляна твърди, че я изграждат като певица. А любовта и благодарността..

публикувано на 27.06.24 в 08:09