Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невидими граници: фотографска изложба-изследване на Янис Пантелидис в София

| обновено на 08.07.24 в 11:16

Пространството за фотография "Фотосинтезис" в София представя изложбата-изследване "Невидими граници" на гръцкия фотограф Янис Пантелидис, който вече петнадесет години разглежда темата за границите, които превръща в свой невидим обект.

Като представител на новото поколение гръцки пейзажни фотографи Янис Пантелидис поставя актуални въпроси, които вълнуват съвременни човек за това какъв е пейзажът на местата, където свършва националният суверенитет и осезаем ли е преходът при преминаването на често невидимата граница.


"Пейзажната фотография на Пантелидис изглежда тиха, но носи жизненоважна тежест. Той винаги организира своите фотографски сесии при облачно небе, с което избягва острите сенки и позволява плавен прочит на фините детайли. Това предлага на зрителя умело изградени документи, чрез които да изследва концептуалните, социалните и политическите аспекти на по-общата идея за границата и нейните осезаеми или неосезаеми последствия. Оригиналният подход на Пантелидис разглежда границите в рамките на други разделителни линии, и ни подтиква да се замислим върху различните форми на невидими граници ­– особено в настоящия исторически момент, в който сме дълбоко потопени в една смътно глобализирана и изцяло дигитална епоха.", споделят организаторите на изложбата.


Кураторът на изложбата Ираклис Папайоану споделя, че фотографската експозиция включва три серии, обединени от темата за невидимите граници. В серията "Нищо лично" (2010-2015 г.) той броди из покрайнините на Солун и обрисува зоната, където градът започва да изчезва, както и различните функции на земите в нея. Във втората си серия "Неутрална зона" (2016-2018 г.) той обхожда периметъра на осемнадесет гръцки затвора, със специално разрешение от Гръцкото министерство на правосъдието, и документира фрагменти от конкретното място, където свободата и нейното отсъствие се срещат мълчаливо от двете страни на твърдо очертана линия. В третата си серия "Гранични линии" (2018-2024 г.), авторът разглежда географските граници, които делят съседни държави като изследва различни райони в северните територии на Гърция.


За автора:

Янис Пантелидис е роден през 1969 г. Живее и работи в Солун. Завършва машиностроене в Политехническия университет в Солун. През 2014 г. участва в третата част на фотопроекта "Разходка в града". През 2015 г. Юнивърсити Студио Прес публикува фотокнигата му "Нищо лично", който е показан като индивидуална изложба на Фотобиеналето през 2018 г. на Солунския музей на фотографията. През 2019 г. на 7-ото Биенале на съвременното изкуство в Солун бяха показани редица фотографии от неговия проект "Неизвестни граници". Втората му книга "Неутрална зона" е публикувана от Юнивърсити Студио прес през лятото на 2022 г.


За куратора:

Ираклис Папайоану е роден през 1962 г. в Солун. Завършва "Физика" в Аристотеловия университет в Солун (1984 г.), магистратура по фотография в Нюйоркския университет (1992 г.) и получава докторска степен по фотография от Училището по журналистика и масмедии към Аристотеловия университет в Солун (2005 г.). Работи като куратор в Музея на фотографията в Солун от 1999 г. и е негов директор от 2016-2018 г. Той е съорганизатор на ежегодния Международен фестивал на фотографията Photosynkyria (1993-2006 г.), като през 2003 г. и 2006 г. е и художествен директор на фестивала. Преподава фотография повече от 20 години. През последните тридесет години е публикувал множество текстове и есета на тема фотография и е куратор на голям брой изложби. Сред книгите му са: "Марлборо фотографията и лекият див запад" (2009 г.), "Пейзажът на гръцката фотография, между мита и идеологията" (2014 г.), колективната антология от есета "Гръцката фотография и фотографията в Гърция" (ред., 2013 г.), "Природата и истината" (2017 г.) и "Фотографията като енигма" (2020 г.). Превел е на гръцки теоретични трудове на Вилем Флусер, Сюзън Зонтаг, Иън Джефри и Джулиан Сталабрас.


Изложбата "Невидими граници" се организира с подкрепата на "Фотосинтезис" и може да бъде разгледана до 23 юли 2024 г. Тя е продължение на серията гостуващи изложби представящи съвременни гръцки фотографи. През годините в галерия "Синтезис" са показвани изложбите "Chrysalis" на Олга Стефату (2023 г.), "Атон – Цветове на вярата" на Стратос Калафатис (2022 г.), "Дихание" на Джон Демос (2019 г.), "Импровизирани конструкции" на Петрос Ефстатиадис (2017 г.), "Албания на прага на промяната 1990-1991" на Джон Демос (2018 г.) и "Сенки на мълчанието" на Джон Демос (2014 г.).

Снимки: "Фотосинтезис"
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23