Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

Снимка: Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай България – 100 национални туристически обекта", чиято годишна среща ще бъде част от събитието. За програмата и участниците разговаряме в "Нашият ден" с Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС.

"Организацията е сложна, защото се очаква голям брой туристи от цялата страна. Целта е да се възстанови масовият туризъм в България, така както е било, когато Алеко Константинов е започнал да организира туристическото движение у нас", заявява Лазаров.

Фестивалът ще започне с детски образователни лагери, които ще запознаят най-малките участници с най-важните стъпки в един планински преход. По-възрастните гости на фестивала ще могат да се включат в обучение по първа долекарска помощ, съобщава изпълнителният секретар на БТС.

Фестивалната програма включва организирани походи до близките природни местности. Опитните туристи, които са се записали предварително, ще изкачат връх Мальовица заедно с лицензирани водачи.  

Любопитен ще бъде щандът, посветен на носителите на златни значки, посетили 100-те национални туристически обекта през годините. Има и участник, събрал цели 25 значки от основаването на националното туристическо движение през 1966 година до днес, разказва Лазаров.

Музиката по време на фестивала ще изпълняват туристическите хорове от цялата страна, както и младежки музикални групи. По думите на Лазаров всяко от 139-те туристически дружества в страната може да участва с щанд, за да представи дейността си.

Годишна среща на носителите на златни значки ще се проведе в музея "Христо Проданов". Участниците ще споделят интересни преживявания и ще получат награди, заявява Лазаров.

Повече за организацията на фестивала – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрано: Може ли стресът да бъде полезен?

През август предаването "Време за наука" насочва вниманието към някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината Едно от тях е разговорът с младия учен Богомил Пешев от Института по невробиология към БАН, който се фокусира върху ролята на стреса и как той може да бъде както вреден, така и полезен. Пешев обяснява, че стресът, макар и често..

публикувано на 20.08.24 в 11:23

Групата Laibach отново идва в България

Групата  Laibach  идва отново в България догодина с нов спектакъл – на 6 март в залата на  "Пиротска" 5 , съобщават организаторите от  DS Music , цитирани от БТА. Събитието е част от турнето  Opus Day Revisited Tour . "След  страхотния концерт от турнето The Coming Race Tour 2022, Laibach пристига с изцяло ново шоу, което обаче се връща към..

публикувано на 20.08.24 в 11:17

Избрано: Какво прави едно училище елитно?

През август предаването "Нашият ден" насочва вниманието към някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината. Сред тях е интервюто с Александър Чакмаков, директор на Първа английска езикова гимназия. В разговора се обсъжда понятието "елитно образование" в контекста на съвременния технологичен свят , в който децата от най-ранна..

публикувано на 20.08.24 в 09:56

Аптеките на миналото: Пътешествие из историята на Пловдив

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. В рубриката "Разговорът" ви предложихме да слушате отново разказа за старите аптеки на Пловдив, прозвучал в ефира на предаването миналия септември. Интересният материал с госпожа Татяна Йорданова от Архитектурно-исторически резерват..

публикувано на 19.08.24 в 13:29

Габрово отбелязва 147 години от Шипченската епопея с богата програма

В Габрово започват честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Събитията са под патронажа на президента на Република България и се организират от областната администрация – Габрово, със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Програмата включва разнообразни събития,..

обновено на 19.08.24 в 13:03