Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Станчев:

Уникалният странджански манов мед е с невероятни качества

Странджанският манов мед се добива в старите дъбови гори на Странджа планина, разказва Димитър Станчев, производител от с. Индже войвода. Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Странджа е заобиколена от Черно море, Егейско море и Мраморно море и това са много благоприятни условия за производство на уникалния манов мед, допълва той. 

През пролетта и лятото влажният морски въздух се спуска в региона и къпе горската повърхност в леки сутрешни мъгли и това предполага добрите условия тук. През месеците юни, юли и август дъбовата мана е основната паша на пчелите в странджанските гори, тъй като има малко цъфтящи нектароотделящи видове. След като пчелите съберат мана, те я превръщат в мед, който съхраняват в кошери по краищата на горите. 

"Тази година не е сред най-силните за производителите. "Черното злато", както наричат мановия мед, съдържа много полезни минерали, които определят и невероятните качества на меда, – уточнява Димитър Станчев. – Този мед не е с нектаров произход, всяка година производството му е в различно количество, съдържащите се в него микроелементи са изключително важни за метаболизма в човешкото тяло, както и за цялостното негово функциониране, колкото повече стои и остарява, толкова е по-полезен за човека. 

Това, че през 2019 година мановият мед бе признат за български продукт, тук е момента да благодаря на Манол Тодоров, който има най-голяма заслуга за това, но ние пропуснахме момента на промоцията на продукта ни, нека отбележа, че странджанският манов мед има два показателя, с които е по-добър от добилият популярност австралийски мед, но това е малко известно за света, тъй като нашият мед по качества се доближава на този само в две места в света – Кавказ и Южна Америка, а Странджа планина е втората в света по развитието на дъбови насаждения", припомня Димитър Станчев. 

За жалост, според него, тежкият и непривлекателен ежегоден труд определя слабия интерес на младите към производството на манов мед, не само в региона. 

"Мановият мед, укрепва целия организъм, подпомага функционирането на сърдечно-съдовата, опорно-двигателната  и нервната система на всеки  човек, консумацията на 15-20 грама мед ежедневно подпомага нормалния тонус на всеки организъм", категоричен е производителят на манов мед от с. Индже войвода Димитър Станчев.

Целия разговор на Ани Костова с производителя Димитър Станчев в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Светла Петрова

Още една "нулева година" за реформата в образованието

"Ситуацията действително е стигнала до момент, в който би трябвало да говорим за образованието като за един национален приоритет, решаването на проблемите в който всъщност граничи с националната сигурност, т.е. говорим за образованието като един от факторите,който гарантира нашата национална сигурност…", казва д-р Светла Петрова, експерт от"Фондация..

публикувано на 28.12.24 в 09:50

Коледа е едно трепетно очакване, това е Рождество Христово

Коледа е един празник, в който можем да празнуваме живота и това, че сме заедно, сподели в ефира на "Следобед за любопитните" психоаналитикът Милена Ташкова. Това е един празник и очакване, който свързваме със семейството и хубавите спомени, допълни тя. Често пъти, признава психоаналитикът, съм се питала кое е по- хубаво очакването на Коледа или..

публикувано на 27.12.24 в 13:51

Обратното на самотата

Заедно с Елица Великова, психолог и арттерапевт и Петър Вълчев, режисьор на късометражния филм "И това е за тази Коледа", търсим отговор на въпроса кое е състоянието, което е обратно на самотата. Двамата са водещи на "Кинотерапия – семинар за свързването, покоя и празнуването", който ще се проведе на 27 и 28 декември в Института за изкуство и..

публикувано на 27.12.24 в 11:15

Чудото шоколад – Епизод четири: Добро какао, лош шоколад

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 27.12.24 в 09:05

Плетените играчки се търсят от млади и стари

Наталия Стефанова от години се занимава с ръчното плетене на играчки. Тя самата от малка се научила, защото и майка и баба и са плели шапки, ленти за коса и други изделия. "През годините много пъти започвах с различни ръкоделия, бродиране, рисуване, отказвах се, но още като завърших училище, не ми достигаха парите се при сетих за своя талант, а именно..

публикувано на 26.12.24 в 16:32