Странджанският манов мед се добива в старите дъбови гори на Странджа планина, разказва Димитър Станчев, производител от с. Индже войвода. Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Странджа е заобиколена от Черно море, Егейско море и Мраморно море и това са много благоприятни условия за производство на уникалния манов мед, допълва той.
През пролетта и лятото влажният морски въздух се спуска в региона и къпе горската повърхност в леки сутрешни мъгли и това предполага добрите условия тук. През месеците юни, юли и август дъбовата мана е основната паша на пчелите в странджанските гори, тъй като има малко цъфтящи нектароотделящи видове. След като пчелите съберат мана, те я превръщат в мед, който съхраняват в кошери по краищата на горите.
"Тази година не е сред най-силните за производителите. "Черното злато", както наричат мановия мед, съдържа много полезни минерали, които определят и невероятните качества на меда, – уточнява Димитър Станчев. – Този мед не е с нектаров произход, всяка година производството му е в различно количество, съдържащите се в него микроелементи са изключително важни за метаболизма в човешкото тяло, както и за цялостното негово функциониране, колкото повече стои и остарява, толкова е по-полезен за човека.
Това, че през 2019 година мановият мед бе признат за български продукт, тук е момента да благодаря на Манол Тодоров, който има най-голяма заслуга за това, но ние пропуснахме момента на промоцията на продукта ни, нека отбележа, че странджанският манов мед има два показателя, с които е по-добър от добилият популярност австралийски мед, но това е малко известно за света, тъй като нашият мед по качества се доближава на този само в две места в света – Кавказ и Южна Америка, а Странджа планина е втората в света по развитието на дъбови насаждения", припомня Димитър Станчев.
За жалост, според него, тежкият и непривлекателен ежегоден труд определя слабия интерес на младите към производството на манов мед, не само в региона.
"Мановият мед, укрепва целия организъм, подпомага функционирането на сърдечно-съдовата, опорно-двигателната и нервната система на всеки човек, консумацията на 15-20 грама мед ежедневно подпомага нормалния тонус на всеки организъм", категоричен е производителят на манов мед от с. Индже войвода Димитър Станчев.
Целия разговор на Ани Костова с производителя Димитър Станчев в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.
Снимки – личен архив
Десислава Борисова е докторант и млад български учен, чиято страст към науката и преподаването се превръща в лична мисия. Тя преподава Химия и опазване на околната среда в частното основно училище "Томас Едисън", като същевременно посвещава времето си и като доброволец в престижната школа по химия на Фондация "Миню Балкански". Миналата година Десислава..
В днешното издание на предаването ни акцентът падна върху темата за смелостта и отдадеността, необходими, за да се занимаваш с наука в България. Гости в студиото бяха трима изтъкнати учени от Факултета по химия и фармация към Софийския университет "Св. Климент Охридски": проф. д.х.н. Георги Вайсилов, проф. Петко Петков и проф. Християн Александров ...
След наскоро приключилото голямо годишно събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час" в рубриката "Всичко за образованието" гостува Милена Димитрова, старши специалист "Управление на съдържанието". В годината, в която фондацията отбелязва 15-ия си рожден ден, "Добрите практики на фокус" събра повече от 500 участници – учители,..
OMG, NP, BFF, BTW… Ако имате у дома тийнейджър или работите с деца в тази възраст може и да знаете какво означават тези съкращения, но за останалите речта на младите е загадка, "езикът" на младите – в прекия и в преносния смисъл - е загадка. Дали го разбираме – едва ли твърде добре, дори да полагаме усилия. Как тогава да общуваме с тях, да им..
"Ние не си даваме сметка, че всички ферментирали храни са пробиотици и в миналото те са играели именно тази роля. В България на няколко места се произвеждат нетрадиционни сирена. Освен белтъците и захарите в млечните продукти, ние консумираме и голямо количество бактерии, които способстват за тяхното зреене и ферментация. Една немалка част от тези..
В днешното издание на предаването ни акцентът падна върху темата за смелостта и отдадеността, необходими, за да се занимаваш с наука в България. Гости в..
Роден в Берлин, но с български корени, Стефан Голдман е артист, добре познат на родната сцена. Диджей, продуцент, музикален изследовател и собственик..
Над 90 прояви са включени в предстоящото 56-о издание на Софийски музикални седмици. За първи път в родния ефир директорът на фестивала Момчил Георгиев..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg