Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелени библиотеки" в софийските паркове

Десетото юбилейно издание на образователната кампания "Зелени библиотеки", организирано от Столичната библиотека, има за цел да насърчи четенето от ранна детска възраст, както и да привлече на нови читателски публики.

"През всичките тези години кампанията се разрасна многократно. От няколко скромни локации тя вече посети над 17 парка на територията на София“, посочва д-р Светослава Тончева, завеждащ сектор "Обществени, естествени и точни науки" в Столичната библиотека.

Тя допълва, че новите точки през тази година са парк "Студентски" и парк "Възраждане", а "Зелени библиотеки" е една от най-разпознаваемите инициативи на Столична библиотека. През изминалите 10 години над 80 000 души са се присъединили и са получили своята безплатна едногодишна читателска карта.

Артпосланици на тазгодишното издание са поетът Иван Ланджев, детската авторка, актриса и певица Жени Александрова - Лечева и поп изпълнителката Миленита.

Продължава и инициатива "Споделени книги" – "Вземи, прочети, върни". Посетителите на "Зелени библиотеки" могат да се включат, като дарят заглавие от личната си библиотека и вземат друга интересна за тях книга. По този начин над 5000 нови книги са били дарени на Столична библиотека през последните 10 години.

Още една нова къщичка за книги ще бъде поставена в градината на Националната спортна академия. Така местата за споделяне на книги в столичните парковете, които Столичната библиотека поддържа, ще станат 11.

Чуйте подробности в звуковия файл.

Снимка – Столична библиотека


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53