Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рио де Жанейро е единственият град извън Европа, който е бил столица на европейска държава

13
Рио де Жанейро

Бразилия е толкова голяма, че е по-лесно да кажем с кои държави от Южна Америка не граничи, отколкото да изброим кои са ѝ съседки. Оказва се, че няма общо КПП единствено с Чили и с Еквадор. Нормално, като се има предвид, че е пета по площ в света, а по брой население е на шесто място със своите 208 милиона жители. Името си страната дължи на дървото pau-brasil, от което навремето се е произвеждала червена боя. С този набор от факти ви въвеждам в продължението на разговора ми с художничката Петя Илиева, който започнахме в миналото издание на "Покана за пътуване". Тогава тя разказа за странстването си из Куба – първата държава от петседмичното ѝ латиноамериканско турне с изложбата "Цветовете на България". Днес магически прелетяхме до Бразилия.


Град Бразилия официално е столица на страната от 1960 година. Негов създател е 21-ия президент на страната Жоселино Кубичек. Срещу неговия музей е музеят на коренното население. Преди Бразилия главен град е бил Рио де Жанейро. Интересното е, че той бил столица и на Португалия за кратко в началото на XIX век. Тогава цялото португалско кралско семейство бяга в Бразилия, заради заплахата от Наполеон да завладее Португалия. Така Рио де Жанейро се оказва единственият град извън Европа, който е бил столица на европейска държава.

Разпитах художничката Петя Илиева, създател на платформата Изкуство за дипломация, как са организирани жилищните  квартали в столицата Бразилия, след като градът е замислен и проектиран единствено за административни цели. А после поехме към Сао Поулу.

Сао Поулу
Към споделеното от нея мога да добавя само, че на 30 км от мегаполиса се намира Змийският остров. Той се пази от бразилската брегова охрана и достъпът до него е ограничен. Там ходят само само учени, тъй като популацията на отровни змии е по 5 на всеки квадратен метър. Да, определено не е място за туристи.

Рио де Жанейро в превод от португалски означава "януарска река". Името е дадено от мореплаватели през 1565 г. В района обаче такъв водоем няма. Най-вероятно са сметнали залива Гуанабара за речно устие. Днес свързваме Рио с карнавала, плажовете Ипанема и Копакабана, с боса-новата и футбола. Но Петя Илиева ни показва и друга гледна точка.

Тя обаче се оказа първият български съвременен творец с изложба в Аржентина. В следваща публикация ще тръгнем от водопадите Игуасу, които зрелищно пръскат тонове вода в три държави – Бразилия, Аржентина и Парагвай, за да стигнем до Буенос Айрес.

Снимки: Петя Илиева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40
Самюъл Хънтингтън

В света на Самюъл Хънтингтън: началото

Американският социолог, един от най-известните представители на течението на транзитолозите, Самюъл Хънтингтън се сдоби със световна слава, след като изложи на бял свят теорията си за сблъсъка на цивилизациите. Хънтингтън излага прочутата си теза във връзка с настъплението на испаноезичните американци в южните щати на САЩ, но сякаш атентатът..

публикувано на 11.09.24 в 17:37

Верона ще измести ли Париж като град на любовта?

Олимпиадата отшумя и Париж отново се върна към нормалното си битие като град на любовта. Верона обаче упорито се домогва до романтичната титла. И има основание. Мястото е пропито със средновековна нежност и любов, бурни чувства и въздишки. И всяка година най-малко три милиона туристи се стичат тук, за да ги изпитат. Разбира се, всички се тълпят..

публикувано на 11.09.24 в 15:05

Инфлуенсърите – сега и преди

Англицизмът "инфлуенсър" значи "човек с влияние". Думата свързваме днес с виртуалното и с маркетинга, но забравяме, че субектите на влиянието и следващите ги, тоест последователите им, са съществували в човешкото общество винаги – и за добро, и за лошо. Сократ и Ницше, Толстой и Кант, нашите Вазов и Дънов – пророци и писатели, идеолози и политици –..

публикувано на 10.09.24 в 17:45

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее. Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади..

публикувано на 09.09.24 в 17:05