Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 36 част
Премиера

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Алтернатив уърлд от Финландия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Александра Димитрова, Христо Косашки, Ивелина Димова, Димитър Арнаудов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Старата къща" от Весела Фламбурари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Хитрост хитрост надхитря", радиопиеса по български народни мотиви от Мая Бениеш

от 8.06 до 9.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Музикален акцент на седмицата: Модерна Британия ни идва на крака! "Едитърс" в зала "Арена София" на 29 август.
• Отзвук от Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими: Никола Даскалов, един от задържаните в Белене, разказва за лагерите като част от репресивния апарат на комунистическата власт.
• Темата на деня: Минната индустрия от 21 век – разговор на Нина Цанева с доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. След професионалния празник на работещите в минната и добивната индустрия той прави равносметка на случилото се в последната година и на предизвикателствата, които поставят Зелената сделка и Европейският регламент за критичните суровини.
• Разговорът – Избрано
Контурите на човека, стоящ зад твореца - разговор с авторите на подкаста "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век, за да подхрани креативността ни: Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин.

от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура – Избрано
водещ: Мария Мира Христова
Август за напреднали: Лятна поредица на Terra Култура.
• Завръщане към рубриката "Тайни и загадки" с повторение на епизода: "Отровата, която уби цар Борис".
• Архивите са живи: 85 години от рождението на Тодор Колев с откъс от интервю, съхранено в Архивния фонд на БНР.
• Лятна библиотека: Поглед към "Жажда за живот" от Ървинг Стоун в деня, в който авторът напуска този свят през 1989 г.; Образи от "Тютюн" на Димитър Димов – в годината, в която се навършват 115 години от рождението на писателя.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Лято 2024 с изпълненията на българските джаз, поп и рок музиканти Хилда Казасян, Мирослав Иванов, Лина Никол и Радослав Славчев-Ривърмен, Васил Петров, Даниела Белчева, Белослава, Румен Бояджиев и формациите "LaTiDa" и "Soulbmoll".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Архивите и стара София. "Спирка София'70": изложба с фотографии на Панайот Бърнев в столичното пространство за култура DОТ. Разговор с кураторите на проекта Тихомир Стоянов и Веселина Сариева за селекцията, която показва архитектурния, социалния и психологическия облик на живота в района на Женския пазар през 70-те години на XX век.
• Workshop festival 2024. Испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро ще проведе първа професионална творческа работилница по фламенко в България. Разговор с режисьорката Елена Панайотова.
• "Марта Матилда Харпър и американската мечта" от Джейн Р. Плит. Разговор с издателя Мая Христова за книгата за живота на една от най-успешните жени предприемачи в САЩ и пионер в индустрията за красота.
• 130 години от рождението на Наум Хаджимладенов, ученик на Иван Мърквичка. Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в Самоков гостува с ретроспективна изложба на изтъкнатия български художник, живописец и график в столичната галерия Artmark. Разговор в студиото с внука на художника Евгени Слуцки и Александра Мицева, зам.-директор на аукционна къща Artmark.
• 15-о издание на Банско опера фест – магията на операта се завръща в планинския град. Покана от Магдалена Сотирова от музикалната компания Monte Music.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Валерия Христова
Изпълнения на Симеон Щерев

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати – Избрано
водещ: Цвета Николова
• Още веднъж: Памет за Холокоста, но и памет за съпротивата
Често, говорейки за жертвите на Холокоста, забравяме да разказваме и за съпротивата на евреите в борбата срещу нацизма. За тази съпротива в Европа и България разговаряме с Максим Бенвенисти - председател на Института за съхранение на паметта за Холокоста в България към ОЕБ "Шалом".  
• "Спомен за Виктор Франкъл" – разказ на Райна Соколова, логотерапевт.
• Живот за разказване: разкриваме щрихи от живота на Ралица Коларова – студентка, израснала без топлината на родителската грижа.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Бойко Ламбовски
Метеор през хартията: Спомени за Добромир Тонев
Поредицата ни припомня знакови български поети от втората половина на века, напуснали ни по-рано от очакваното. Говорят за тях приятели, ценящи творчеството им, както и литературоведи, добре запознати с приноса им в съвременната ни литература. Събеседници: Деян Енев, Мирела Иванова, Антон Баев, доц. Гергина Кръстева.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Изкуството в търсене на свободата на духа
Кураторката на изложбата "между обитатели (Изкуство от затвора)" Цветелина Анастасова и организаторът на поредица артистични проекти, които събират творци с лишени от свобода – разговор със Светлин Стоев за творчеството, свободата, вторите шансове и хората, които остават отвъд границите на общественото внимание.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Ненчо Касъмов представя XXXII Международен фестивал "Пирин Фолк".
• Диана Атанасова с подробности за XVIII Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка".
• Иваничка Ячкова разказва за VII фолклорен фестивал "С песни и танци край река Росица".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от BBC Proms (Променадните концерти на БиБиСи в Лондон) от 16 юли 2023 г. Свири Германската камерна филхармония от Бремен със солист и диригент Пека Куусисто - цигулка, участва и Але Кар - цистра. В програмата: Андреа Тароди – "Птици от Рая"; Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 1 в До мажор, опус 21; Антонио Вивалди – "Четирите годишни времена", опус 8: "Пролет", "Лято", "Есен" и "Зима" с импровизации между частите.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Най-доброто от "Аларма": Павел Стойчев с радиопремиера на нова песен на проекта си "Сурбахар" и в разговор за развитието на авторската електронна музика у нас през последните 30 години. Акцент – летни и есенни фестивални участия на "Сурбахар".
• 13-и джаз фестивал в Прилеп (Северна Македония) от 29 до 31 август – акцентите тази година.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Американският джаз тенор саксофонист Бен Уебстър свири в различни оркестри през 30-те, сред които и в бенда на Дюк Елингтън. В по-късни години има добра колаборация и с Оскар Питърсън. До началото на 60-те години на миналия век, Бен Уебстър свири в биг бендовете на най-големите джазмени, като на някои от тях е и лидер. По-късно се установява в Европа и продължава интензивно да свири и да прави записи.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 13 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Таня Любенова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 12.09.24 в 08:25

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец..

публикувано на 11.09.24 в 08:15

Сряда, 11 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Вторник, 10 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 09.09.24 в 08:20

Понеделник, 9 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 5 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде ни пренася на два фестивала с 60 години отстояние. Първият е нормандския Джаз под ябълковите дървета - Кутанс 2024, където Андре Манукян и формацията..

публикувано на 08.09.24 в 08:15