Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За връзката между Габрово, текстила и съвременното изкуство

Център "Кристо и Жан-Клод" Габрово

Габрово е познат е като люлка на светското образование. Неслучайно градът е наричан "българският Манчестър". Това е мястото, където се случва индустриализацията в  България. Едно от ключовите места за първите машинни производства, както и развитието на текстилната индустрия и кожарството.

Това припомня  в "Домът на музите" културологът и куратор Маргарита Доровска. Тя допълва, че Габрово е място където има "жива сцена“ и не само място, на което се показват неща, но и място, където се създава изкуство.

Маргарита Доровска е основна фигура в изграждането на Центъра "Кристо и Жан-Клод" в Габрово, независимо че идеята се е зародила още в 90-те години на ХХ век.

Христо Явашев е роден и израснал в Габрово. През 1926 г. неговият баща, който е химик, идва в града, за да работи в текстилна фабрика "Принц Кирил“. Ето защо той прекарва детството си сред платове и варели с химични съединения за обработка. Неслучайно платовете са основата в творчество на Кристо.  

Заради тази връзка Центърът "Кристо и Жан-Клод" се помещава в сградата на стария Техникум по текстил, създаден през 40-те години на ХХ век, за да обслужва текстилната индустрия на града, посочва Доровска.

Целта на Център "Кристо и Жан-Клод" в Габрово е максимално да приближи публиката към проектите на двамата световноизвестни артисти. А оттам и към съвременното изкуство като цяло.

"За 30 годни преход ние нямаме пространства за съвременно изкуство, особено в областта на визуалното", казва още тя.

Още миналата годината започнахме с "намеси в градска среда". Едно произведение, което още от тогава остана, е наречено "Достъп", което се намира на фасадата на Центъра. Работата се състои от няколко части и е разположена на няколко места, започвайки от външната обслужваща стълба, останала от едната страна на сградата. С преобразяването на стълбата чрез артистична намеса се възстановява и общественият достъп до историята и бъдещето на сграда. Инсталацията взаимодейства с архитектурата и мащаба на сградата, като деликатно превзема силуета ѝ и продължава стълбата по покрива на сградата, върху близка бетонна изоставена конструкция, както и в коритото на река Янтра. Това казва още Маргарита Доровска.

Центърът “Кристо и Жан-Клод” се включва във фестивала "Реките на града" като логичен партньор и допринася с мисията си за подкрепа на изкуството и силата му да трансформира пространства. Като част от събитието са инсталациите на публично изкуство от български артисти Александър Вълчев и Добрин Атанасов.

Една от най-мащабните инсталации в тазгодишното издание  на фестивала е "мисловният мост", който художникът Александър Вълчев е направил от велпапе.

Александър Вълчев и Маргарита ДоровскаВпечатлен от проекта за облагородяване на градската среда около река Янтра, той решава да построи техният мост, макар чисто символично. От години художникът работи с велпапе като материал, ето защо този материал е използван за изграждането на колоните на този мост. Чисто мисловно, всеки може да доизгради, като следва колоните на моста.

"Целта на съвременното изкуство е не да изобразява. Още с измислянето на фотографията тази роля на изкуството вече не е водеща, защото, ако искаме да възпроизведем нещо, което виждаме, много по-лесно и бързо можем да го направим с телефона", казва Александър Вълчев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – 

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотокнигата Carpe Diem: Епизоди от живота на Вечния град

Фотокнигата Carpe Diem, която ще бъде представена на 25 септември от 19 ч. в Дома на архитекта – София , представя епизоди от живота на Рим. За любовта към Вечния град, рисуването със светлина и работата по книгата в "Нашият ден" разказва фотографката Л еда Паташев а . 140-те фотографии от улиците на Рим не представят обичайните..

публикувано на 13.09.24 в 09:31
Емил Янев и Душко Добрев

Душко Добрев: Успях да се кача в "Трамвай желание"

В епизод 555 "Трамвай по желание" представя на своята публика разноликият театрал Душко Добрев. Сухата справка показва, че Добрев е завършил театрална режисура в класа на проф. Христо Христов и Апостол Карамитев през 1973г. – последният випуск на незабравимия Чочо. После творческите пътеки го отвеждат в театрите на Шумен, Разград, Търговище,..

публикувано на 13.09.24 в 09:10

Няма нищо по-важно човекът да стане по-човек: 105 години от рождението на Николай Хайтов

С предпремиера на екранизацията по разказа "Сватба" ще бъде отбелязана 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. П рожекцията ще бъде днес, 13 септември, от 19 часа в Cineland Bulgaria Mall, а юбилейните чествания ще продължат четири дни. Новият български филм по едноименния разказ ще открие тържествата, които ще включват серия от изложби...

публикувано на 13.09.24 в 08:35

Историята на художника Константин Щъркелов за деца

Третата книга от специалната детска поредица на "История на изкуството за любители" е посветена на художника Константин Щъркелов, наричан "Царя на акварела". Първите две разказваха за живота и изкуството на Владимир Димитров-Майстора и Иван Милев. Според Кристина Тужарова, автор, илюстратор, графичен дизайнер и лектор в едноименната инициатива, този..

публикувано на 13.09.24 в 08:05

Къщите на София разказват своите истории

Изложбата "Истории зад фасадата" на Регионалния исторически музей София ще се открие днес в Централните хали от 19 часа . Тя показва своеобразен разказ от лични истории за хората, построили и живели в едни от най-емблематичните къщи в столицата. Йордана Николова, археолог и част от проекта "Клада бг" на музея, разказва, че екипът им е обикалял из 40..

публикувано на 12.09.24 в 15:10