Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 16 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 10 част

0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
Водещ: Цветан Цветанов
Voodoo Rhythm Records и "примитивният блус" – редки записи на Roy & The Devil’s Motorcycle, Мама Розин, The Dead Brothers, Sudden Infant, Дилейни Дейвидсън и други удивителни представители на тази сцена и интервюта, в които разказваме историята на легендарния лейбъл.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор, латино и латинорок от Испания и Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кинче Вълчева, Николай Гурбанов, Ивелина Савова, Иван Стоянов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц" от Вилхелм Буш – 2 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Петлето, папата и Рим" от Звезда Лачева

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Божидар Александров
Изнесено предаване на живо от Частно средно училище "Космос", село Осоица, община Горна Малина
• "Да съживиш училище, за да съживиш местната общност" – Как чрез различни образователни подходи децата се възпитават в любов към знанието, свободата и околния свят. Разговор с Татяна Захариева, творчески директор и съосновател.
• Поглед към миналото, но с визионерски устрем в бъдещето. Историята на училището и село Осоица. Разговор с Янка Тодорова, председател на читалище "Никола К.Савов-1922 г."
• Да посяваш семена, за да развиваш добродетели. Разговор с Михаела Танева, учител по земеделие, водещ социално-емоционални занятия.
От пиар експерт до учител – история за откривателствата на един педагог. Разговор с Мария Маркова, преоткрила себе си в учителската професия, бивш член на УС на БНР.
• Разговорът: Как каузата за качествено образование в село Осоица обединява учители от целия свят. Разговор с детския учител Раул Бумб от Румъния, с Ирения Васкес от Хавана, Куба, с Жужана Ерен от Унгария и превод от Елена Дукова, българка, завършила в САЩ, но завърнала се, за да преподава в България.
• Епизод от подкаст поредицата "Поколението Z": Развива ли училището необходимите умения за бъдещото утре.

от 10.05 до 11.00 часа
Tерра Култура
Водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: Първият учебен ден и таралежите – на добър час през новата учебна година!
• Културен отпечатък: Два дни до края на изложбата на Деян Янев "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" или кой печели в битката за власт между архетипите на кокаина, алкохола и балона в Триптих "Химически реалности" – разговор с автора Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир.
• Културен код: "Тайният оркестър" в предвкусване на голямото българско турне – първа спирка в Античен театър Пловдив на 28 септември с авторски концерт -спектакъл на Георги Черкин – повече за оркестъра, мечтите и таланта, разказва диригентът Николай Стоев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Водещ: Цвети Бахариева
• Флейтистът, композитор и педагог Борислав Ясенов представя новия си, четвърти поред албум, озаглавен "Отново в играта". Разговор с музиканта.
• Нови продукции:  Wildflowers Vol. 1 на вокалиста и автор Кърт Елинг и пианиста и композитор Съливан Фортнър.
• Нови записи на Бет Харт, Джазмия Хорн…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Таня Димова
• Оперно-театралната приказка "Красива птичка с цвят зелен" по Карло Гоци гостува на сцената на НМТ "Стефан Македонски” - разговор с режисьорката Анастасия Събева.
• Любомира Петева представя стихосбирката си "Дъщеря на баща си”.
• Младежкият театър открива новия сезон, с който ще отбележи своите 80 години, със спектакъла "Чарли в открито море" - разговор с режисьора Пламен Марков.
• Независимата музикална асоциация Samodiva отбелязва началото си с двудневен фестивал - разговор с организаторите на Самодива Фест Симеон Николов и Георги Линев.
• Със серия от изложби Пловдив отбелязва 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
Водещ: Мария Вълчанова
Изпълнения на Емилия Барановска, виолончело.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
Водещ: Цвета Николова
• Отново в час - децата със СДВХ
Разговаряме за проблемите, с които се сблъскват учителите и родителите на деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност; за подхода в работата с тези деца, както и за опита и практиките у нас и по света. Гост в студиото е Ася  Стоянова – председател на Сдружение "Нетипичен ум – СДВХ" и експерт от дирекция "Приобщаващо образование" на МОН. Разговор и с университетския преподавател Калоян Дамянов – директор на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град.
• Читалище "Луи Брайл" с първата адаптирана на Брайл граматика по английски език.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Водещ: Петра Талева
Танцът на иглата: Ритъмът на тайните
Защо подредбата на фигурите във везмото следва определен ритъм? От какво се определя той? Ще се върнем назад във времето, за да стигнем до ритъма в смяната на сезоните, месеците, дните. Как административните реформи в календарите на Изток променят ритъма на "танцуващите” цветове и орнаменти? Как шевицата "потропва” в семейните истории, които следват големите обществени промени? Защо този, станал днес тайнствен език на везмото, някога е имал значение дори на билет за пътуване във времето и пространството? В този ритъм ни водят майсторите на везмо Антоанета Толтукова, Мария Панева,  Илиянна Косева, както и изследователката Ирен Ямами.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Мариана Ганчева
Лъжи и заблуди във виртуалната среда – разговор с д-р Стефан Марков, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за новото му изследване "Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Водещ: Магдалена Стоянова
• Иванка Петрова представя II Национален фолклорен фестивал "С песните на Атанас Панайотов".
• Каталина Петрова с подробности за Х Национален фолклорен фестивал "С хоро и песен във Водица всяка есен".
• Галина Гавраилова разказва за XIV Международен фолклорен фестивал "Море от ритми".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Водещ: Антония Барулова
Концерт от Копенхаген. Свири Датският национален СО с диригент Василий Петренко и солистка Катриона Морисън - мецосопран. В програмата: Алма Малер – песни; Густав Малер – Симфония № 5 в до диез минор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Радослав Чичев
Поетът и пътешественик Роберт Леви. Как животът може да се превърне в творчество и защо историята губи своите очертания в неговата поезия. Новата му книга "Симфония Рейн – Майн – Дунав" заедно с фотографката Елена Калева.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации – Избрано
Водещ: Сибила Лилова
Перкусионистът Тони Уилямс освен инструменталист е композитор и бенд лидер. Изключително талантлив музикант, който някак си остава в сянката на големите джазмени, с което не само свири, но и лично ги кани в своите проекти. Тони Уилямс е сред най-младите реформатори в джаза, които предизвикват новата рок пулсация в края на 60-те години на миналия век. Боготворят го единствено барабанистите, които благодарение на него са открили новите пространства в джаза.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 19 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последна засега..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Сряда, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 17.09.24 в 15:30

Вторник, 17 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 11 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 16.09.24 в 08:15

Неделя, 15 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Чайка" от Антон Павлович Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Златният кос" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 14.09.24 в 08:15

Събота, 14 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Фолк психеделичен рок от Гърция - Villagers of Ioannina City. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 13.09.24 в 15:43