Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният кино-литературен фестивал "Синелибри" за десети път

Снимка: @CineLibri

Десетото издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри" обхваща 67 заглавия с десет международни и над петдесет национални премиери, 45 специални събития, галавечери на 11 страни, ретроспекции, чествания, кино-литературни срещи и специализирани дискусии.

Тази година мотото на форума е "Поезия безкрай". То е насочено и към едноименния филм на Алехандро Ходоровски. Визията на фестивала – криле във фигура ма сърце са недвусмислена препратка към знаковата творба на Вим Вендерс "Криле на желанието". Защото в основата на всяко изкуство, на всеки филм, поема или спектакъл стои желанието. Препратката към филма на Вендерс е поетичното, метафорично напомняне за 35-ата годишнина от падането на Берлинската стена и рухването на илюзии, заменени с други. Днес по-често се говори за оръжия, отколкото за поезия, се отбелязва и 100-годишният юбилей на Труман Капоти, който твърди, че "когато оръдията замлъкнат, музите се чуват".

Новият филм на Паоло Сорентино, един от корифеите на съвременното италианско кино, ще ознаменува началото на "Синелибри". Италианско-френската продукция "Партенопа" представлява пленителна неаполитанска драма – изящен трактат за магията на кинематографията. "Партенопа" е седмият поред проект на Сорентино, номиниран за "Златна палма". Режисьорът е създал хипнотичен филм с носталгична атмосфера – опияняващ размисъл за неумолимия ход на времето, за безсмислените флиртове и любовните блянове, за начина, по който виждаме хората и местата, и за тяхната непостижима същност. Главната роля е поверена на прелестната дебютантка Челесте Дала Порта. Партнират ѝ Гари Олдман, Стефания Сандрели, Луиза Раниери, Изабела Ферари, Силвио Орландо и др.

"Съседната стая" на Педро Алмодовар ще закрие "Синелибри". Филмът спечели наградата "Златен лъв" във Венеция преди две седмици. Испанско-американската камерна драма е изключително поетична и просветляваща история за смисъла на живота и смъртта, за стойността на приятелството и емпатията в критични моменти. Главните роли  са поверени на две възхитителни актриси – Тилда Суинтън и Джулиан Мур.

11-те заглавия от конкурса за пълнометражен игрален филм по книга са обособени в секцията "Сонетен венец". Открояват се "Добър ден, тъга" на режисьорката Дърга Чу-Боуз, адаптация по романа на Франсоаз Саган, Клои Севини си партнира с Клаес Бенг и с изгряващата звезда Лили Макинърни. С номинация за "Златна палма" у нас пристига и биографичната драма "Лимонов", вдъхновена от едноименната книга на Еманюел Карер. Режисьорът Кирил Серебренников поема риск, като се наема да разкаже историята на Едуард Лимонов За наградата ще се състезава и адаптацията на романа на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита", разбунила духовете още преди да тръгне по кината.

Председател на журито ще бъде актрисата Мария Бакалова, която заменя Гийом Кане. В него влизат романистът, драматург, поет, публицист и актьор Даниел Келман, писателката Кристин Льоненс, актрисата Ан Кюсак и актьорът Игнасио Серикио.

Юлия Владимирова от организаторите говори и почетните гости на фестивала, Сред тях се нареждат шотландският писател Ървин Уелш, един от най-изявените италиански кинотворци през последните години Даниеле Лукети, авторът на филма "Избери Ървин" – Иън Джефрис, нидерландският режисьор Миша Пекел и писателката от български произход Капка Касабова.

Владимирова коментира първия форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books), както и паралелната програма на фестивала.

Още за Международния кино-литературен фестивал "Синелибри" от разговора на Велин Манов с Юлия Владимирова в "Артефир", може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53