Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в топ 10 по детско затлъстяване: Как да променим статистиката?

Часовете по физическо възпитание: Достатъчни ли са за децата ни?

| обновено на 27.09.24 в 10:55
Марияна Дойкова
Снимка: Личен архив

На днешния 27 септември отбелязваме Европейския ден на спорта в училище, а темата за физическата активност на подрастващите придобива все по-голяма важност в светлината на тревожни статистики. По данни на Световната здравна организация, 32% от децата между 5 и 15 години в България са със затлъстяване, което поставя страната ни сред десетте водещи държави по повишено ниво на наднормено тегло и затлъстяване. Основните причини за това са неправилните хранителни навици и обездвижването.

Какво е значението на физическото натоварване за децата и достатъчни ли са часовете по физическо възпитание в училище? На тези въпроси отговаря в ефира на “Нашият ден” Марияна Дойкова, учител по физическо възпитание и спорт в 125 СУ "Боян Пенев" в София.

"Спортът в училище е от много голямо значение", споделя тя. "Той допринася за правилното развитие на опорно-двигателния апарат при децата. Много от тях имат проблеми с гръбнака, а спортът помага това да не се случва." Според Дойкова, часовете по физическо възпитание в училище не са достатъчни: "40 минути не стигат. Ако часовете можеха да бъдат около час или поне два пъти седмично по два часа, децата биха имали повече възможност да спортуват активно. Ще имаме време за тяхната подготовка, загрявка и добри подготвителни упражнения."

Тя също така подчертава значението на връзката между психическото и физическото състояние на учениците: "Не може човек, който не се чувства добре физически, да е здрав психически.“ Дойкова смята, че извънучилищните спортни активности също са от изключителна важност, особено в контекста на остарелите бази и липсата на необходимите уреди и пособия в много училища: „Здрав дух в здраво тяло – за да бъдем добри в математиката, трябва да спортуваме."

Тя добавя още, че нивото на двигателната култура сред децата е ниско и че програмата за физическо възпитание трябва да бъде преразгледана, за да се подобрят условията. "Призовавам родителите и обществото да разберат, че спортът е съществена част от развитието на децата. Не можем да подценяваме неговото значение."

Чуйте разговора в зувковия файл.

Снимки: Личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване, което ще търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40
Елена Шагай

Миграция, медицина и сладкарство: Историята на Елена и нейния нов живот в България

Днес в предаването "Мигранти с таланти" ви представяме вдъхновяващата история на Елена Шагай, която пристига в България преди пет години от Украйна. Елена идва тук, водена от любовта към своя български съпруг, когото тя с топлота нарича "най-прекрасният мъж на света". По образование, тя е лекар вирусолог, но заради езиковата бариера така и не успява да..

публикувано на 27.09.24 в 13:09
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Съдебната практика на Съда на ЕС

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". В това издание съдия Марияна Кънчева  се опитва да синтезира важните процедурни промени,..

публикувано на 27.09.24 в 12:15

"Нощта на учените" събира артисти и учени в магически светове

Европейската нощ на учените е събитие, което традиционно се провежда в над 300 града в Европа и света. Поредното му издание, както обичайно, се състои в последния петък на септември. Днес, на 27 септември, посетителите на Националния природонаучен музей при БАН ще имат възможността да се срещнат с д вама орнитолози, двама палеонтолози, един артист и..

обновено на 27.09.24 в 12:08

Нова мисия за старата техника: Включете се в "Донеси платка"

Вниманието ни е насочено към една иновативна доброволческа акция в Сливен, наречена "Донеси платка". Идеята на инициативата е да се събират платки от разглобени или цели електрически уреди, които след това биват разглобявани от организаторите с помощта на доброволци. Различните компоненти се изпращат на правилните места за рециклиране. Основателят на..

обновено на 27.09.24 в 10:02