Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Фестивал за съвременен цирк от 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала"

Моноспектакълът "Хоп-Хоп"
Снимка: Мини Арт Фест

Задава се циркова революция! 

От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ".

Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с предстоящите спектакли и с ролята на цирка като социален инструмент.

Какво се крие зад енигмата "социален цирк"? Това, по думите на Калев, е гранично изкуство, в което цирка общува с театъра, музиката и киното, за да изрази дадена социална идея. Представленията в програмата на "ЦИРКОЛЮЦИЯ" имат начало, завръзка, кулминация и край и всяко едно пресъздава една дълбока история, подчертава Калев.

Акцент по време на фестивала ще бъде продукцията "Frequência" на френския акробат Леонардо Ферейра – зрелищна комбинация между осветление, специални ефекти и страхотна акробатика.

"Съвременният цирк е дълбоко послание за човека", заявява Калев.

Организаторът изтъква, че екипът, стоящ зад "ЦИРКОЛЮЦИЯ", комуникира активно с европейската сцена и знае как да представи тази съвременна форма на цирка в България.

Калев акцентира върху още едно представление във фестивалната програма – мащабното музикално-цирково шоу "Оркестърът на жонгльорите" на испанската компания PISTACATRO и с участието на Софийския духов оркестър. По думите на Калев спектакълът е чиста комедия, епично и смешно споделено преживяване за любителите на класическата музика и джаза.

Кристиян Димитров споделя в "Артефир", че огънят за него е познание – нещо, което се предава през вековете и чието начало вече не помним. Артистът подчертава значението на импровизацията и гъвкавостта по време на едно сценично изпълнение, в което се сливат движение  и ритъм.

Димитров запознава слушателите с работилницата по въртене на различни уреди и по проста акробатика. Цирковото изкуство прави тялото издръжливо, развива мускулната памет и когнитивните умения, пояснява Димитров.

Калев добавя, че целта на цирковата революция е да превърне цирка в ежедневна практика – в средство за интеграция и социално самочувствие.

"ЦИРКОЛЮЦИЯ" започва на 10 октомври от 18 ч. в "Топлоцентрала" с ретроспективна изложба на плакати от колекцията на Драгомир Драганов, съобщава Калев.

Част от събитията в програмата ще бъдат на открито, а за много от тях входът е свободен. Още информация можете да намерите тук.

За фестивала, който създава мост между различни култури с поглед към бъдещето – чуйте повече в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12

Изложба с мисия: Нов прочит на текстилните традиции в съвременното изкуство

На днешния 4 октомври 2024 г. се открива изложба на студенти от специалност "Текстил – изкуство и дизайн", НХА, София в Музеен център към Регионален етнографски музей на открито "Етър", Габрово. В съвременния свят традиционните занаяти често срещат предизвикателства, но същевременно и нови възможности за развитие. Д-р Наталия Дарманчева ,..

обновено на 04.10.24 в 11:08