Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 октомври – еврейската общност у нас една година по-късно

Снимка: БГНЕС

Казват историците, че откакто съществува, светът ни не е имал и ден, в който някъде  да не се води война. Или войни. Не знам дали някой води статистика колко милиона хора загиват в т.нар. локални конфликти и сравнява ли се тази непрекъснато нарастваща цифра с броя на загиналите в най-масовото братоубийство, наречено Втора световна война. Не знам! Знам само, че в наши дни светът е настръхнал. Настръхнали и ожесточени са хората – и тези, в чиито страни се водят войни, и тези, в които няма военни действия. Настръхнали и изправени едни срещу други са народ срещу народ; брат срещу брата. И все по-трудно става конфликтите да се овладяват. Според предварително изследване на Anti-Defamation League (ADL) в САЩ, антисемитските прояви от 7 октомври 2023 г. до 24 септември 2024 г., са се увеличили с 200% в сравнение със същия период на миналата година. (https://www.axios.com/2024/10/06/adl-antisemitic-incidents-record-year-oct-7) .

Преди година в "Познати и непознати" разказахме как в първите часове еврейската общност у нас реагира на терористичния акт. Една година по-късно припомняме това и отново разговаряме с Максим Делчев – председател на Централния израилтянски духовен съвет.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катина Клявкова за АХА – подходът в медиацията

Все по-често за решаване на вътрешни и семейни конфликти се използва медиацията, която разполага с различни методи за справяне с критични ситуации. Един от тях е АХА подходът. "Този подход е за хора, които искат да излязат от спора начисто и да продължат напред наясно. Той е за хора, които искат да подкрепят съзнателния диалог за мир между всички..

публикувано на 09.10.24 в 09:53

Киберзаплахите и разширената реалност

Kакви са най-често срещаните заплахи при потапящите технологии (immersive experience) и как могат да бъдат управлявани рисковете, свързани с личната неприкосновеност и сигурността на потребителите?  За киберзаплахите и разширената реалност разговаряме във "Време за наука" с Момчил Алексиев , основател на първата българска платформа за VR, както..

публикувано на 08.10.24 в 11:57
Проф. Пламен Гацов

Сърцето през зимата...

В това издание на "За здравето" гостува кардиологът проф. Пламен Гацов. С него акцентирахме върху различните фенотипове на артериалната хипертония, говорихме за сърдечно-съдовите болести на средната и напредналата възраст, за стареенето на сърцето. Срещата ни започна необичайно – с въпрос към аудиторията в кой дял на изкуството твори проф...

публикувано на 08.10.24 в 09:25
Ануш абур

Ануш абур

В предаването "Радиоенциклопедия" по програма "Христо Ботев", в поредицата "Сладкото като история и ритуал", разказваме за сладкия вкус на арменците у нас. Нарекохме изданието "Ануш абур", което означава "сладка супа", позната у нас повече като ашуре – вкусна и важна обредна храна. Чрез разказа за ашурето, баклавите и кадаифите, бадемовите..

публикувано на 08.10.24 в 08:05
 проф. Радостина Александрова

Генната терапия е иновативно лечение за различни специфични заболявания

След десетилетия на приливи и отливи, на възторзи и разочарования генната терапия вече не просто чука на вратата, а я е отворила и смело пристъпва към нас, обещавайки да донесе така жадуваното изцеление на милиони хора. През последните години най-малко 9 генни терапии бяха одобрени от здравните институции в САЩ и/или Европа за приложение при..

публикувано на 07.10.24 в 09:30