Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български екип разработи лабораторен модел на кожата за проучване на стареенето

Снимка: Pixabay

Учени от България успешно разработиха прототип на човешка кожа, който има потенциала да подпомогне научните изследвания в областта на стареенето и дълголетието. Ръководител на тази иновативна разработка е проф. д-р Милен Георгиев, който оглавява отдела по "Растителна клетъчна биотехнология" в Центъра по растителна системна биология и биотехнология.

В интервю за предаването "Нашият ден" проф. Георгиев обясни, че създаденият от тях модел, макар и да има известни разлики от истинската човешка кожа в лабораторни условия, е напълно достатъчен и адекватен за целите на изследванията им. "Основната ни задача е да разберем как старее кожата и организмът като цяло, както и да намерим начини да намалим проявите на стареене," подчерта той.

Прототипът на кожата включва петте слоя на епидермиса, основната външна част на кожата. За създаването на този модел учените използват специфични матрици и кератиноцити – клетки, които формират основния компонент на епидермиса.

Една от водещите теми в проекта е изследването на стареенето, тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло и е изложена на множество външни фактори, които ускоряват този процес. Сред тях е хроничното влияние на околната среда и синята светлина, излъчвана от електронни устройства. Тези фактори водят до преждевременно стареене на кожата, обяснява проф. Георгиев. Въпреки че стареенето е необратим процес, учените търсят начини да го забавят.

Професорът допълва, че преди няколко години разработването на подобен модел в България е било невъзможно, но благодарение на големи инвестиции в научната дейност през последните години, днес този проект вече е реалност. "В момента берем плодовете от сериозното финансиране, което получихме", добавя той.

Интересно е, че учените черпят вдъхновение и от природата, по-специално от растенията. Проф. Георгиев посочва, че растенията са постоянно изложени на слънчеви лъчи, но въпреки това успяват да оцелеят, благодарение на специални механизми за защита. Тези механизми представляват интерес за екипа, тъй като могат да бъдат приложени в разработването на методи за забавяне на стареенето на кожата.

Особено внимание се обръща на родопския силивряк, известен като цветето на Орфей. Това уникално възкръсващо растение притежава изключителни способности за оцеляване при тежки условия на околната среда, което го прави обект на изследвания в търсене на решения за запазване на младостта на кожата.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна-Мария и Катерина Андрееви

Да се завърнеш в България

Ана-Мария и Катерина Андрееви са български сестри, родени и израснали в Америка, които правят избора да живеят в България. Те създават инициативата "ЗаВръщане в България" , която определят като общност, чиято мисия е да улесни завръщането на българите от чужбина. "Бихме искали да създадем ресурс за хора, които живеят в чужбина, да им е обяснено..

публикувано на 09.10.24 в 16:20

"лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?": Екологични послания от сцената

Театърът е мощен инструмент за социална промяна, който може да играе ключова роля в активизирането на гражданските действия за по-устойчив начин на живот. Чрез театрални техники и похвати може да се повиши осведомеността относно важни екологични проблеми, като изменението на климата и биоразнообразието, и да се вдъхнови публиката да предприеме..

обновено на 09.10.24 в 12:35

Очно здраве – грижа, превенция и съвременно лечение

В София се проведе медийно събитие по повод Световния ден на зрението. Като част от формата "Пощенска кутия за приказки" Гери Турийска, Дарин Ангелов и Камен Алипиев пресъздадоха вдъхновяващи истории на пациенти, а специалисти споделиха предизвикателствата и възможностите в областта на очното здраве. Ден преди Световния ден на зрението , който..

публикувано на 09.10.24 в 11:24
Проф. Николай Габровски

Форум за мозъчните заболявания се провежда днес в столицата

 Форум за мозъчните заболявания се провежда днес (9 октомври) в столицата. Организатор на събитието е фондация "Съвет за мозъчно здраве", с чийто председател проф. Д-р Николай Габровски разговаряме в Lege Artis. Мозъчните заболявания обхващат широк спектър от диагнози в три медицински специалности – неврология, неврохирургия и психиатрия ,..

публикувано на 09.10.24 в 10:56

Шестима предприемачи ще получат медийни пакети и менторство в конкурса Founders Today

На 10 октомври, в четвъртък, в Интер Експо Център в София ще се проведе четвъртото поредно издание на престижното стартъп състезание, което събира амбициозни млади компании и им предлага възможности за растеж и развитие. Това събитие, което се организира за поредна година, е място за стартиращи компании, както и за тези, които вече са утвърдени и..

публикувано на 09.10.24 в 09:01