Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 560

Свободен полет към поезията

Александра Александрова и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 560 "Трамвай по желание" представя на своята публика десетото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри", с гост в студиото Александра Александрова, творчески директор на фестивала.

Между 10 октомври и 3 ноември българският зрител ще може да види за първи път едни от най-отличаваните филми, представяни на мащабни кинофоруми като фестивалите в Кан, Берлин и Венеция.

"Синелибри 2024" тази година ще бъде обединен от мотото "Поезия безкрай". Фестивалът отдава почит на велики представители и образци на поетичното изкуство. Това са "Принц на поетите" Пиер дьо Ронсар, чиято 500-годишнина се отбелязва в момента, прочутият чилийски поет и Нобелов лауреат Пабло Неруда, роден преди 120 години, безсмъртният мексикански поет, есеист и също Нобелов лауреат Октавио Пас, от чието рождение се навършват 110 години, гениалният ирландски драматург и поет Оскар Уайлд, роден преди 170 години, Пол Верлен, поетът "невинен като птиците", от чието рождение се навършват 180 години. Отбелязваме и 120 години от рождението на българския поет и преводач Атанас Далчев.

100-годишен юбилей днешният размирен свят отбелязва и на Труман Капоти, който е убеден, че именно "когато оръдията замлъкнат, музите се чуват".

Мотото "Поезия безкрай" е референция и към едноименния филм на Алехандро Ходоровски. А крилете във фигурата са недвусмислена препратка към знаковата творба на Вим Вендерс "Криле на желанието". Защото в основата на всяко изкуство, на всеки филм, поема или спектакъл стои желанието. Препратката към филма на Вендерс е и метафорично напомняне за 35-ата годишнина от падането на Берлинската стена и рухването на едни илюзии, заменени с други.

Актуалното звучене на тазгодишното издание се допълва и от визията на плаката, която е генерирана с помощта на AI и е продукт на оригиналната дизайнерска дарба на Radoslava Boor, която майсторски интегрира в проектите си новите технологии.

Десетият "Синелибри" ще бъде открит подобаващо – с поредния шедьовър на Паоло Сорентино "Партенопа", вдъхновен от гръцката митология.

Интересна подробност за публиката на "Трамвай по желание" е хиротезата от епизод 549, че родословието на великия френски поет Пиер дьо Ронсар произхожда от българските земи и по-конкретно от Свищов.


Снимка – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов роман на Яница Радева

"Ямбол. 1967-а. Дълбок социализъм. Тази рецепта е незабавно разпознаваема, но изпълнението ѝ в новия роман на Яница Радева "Годината, която започна в неделя" е по-различно и далеч по-плътно откъм сюжет и описателност.  Макар и неназован, провинциалният Ямбол, този град "като всеки друг в китното ни, както казват, отечество", се превръща в арена на..

публикувано на 10.10.24 в 16:50

"Тайната Данте" или стремежът към невъзможното

Балет "Арабеск" започва новия сезон с премиера на спектакъла "Тайната Данте" на хореографа Асен Наков. Балетната трупа продължава традицията да предлага високо ниво и наслада за ценителите на танцовото изкуство и с този амбициозен проект. "Тайната Данте" е творба на екип съмишленици, в който участва цялата трупа на "Арабеск". Оригиналната..

обновено на 10.10.24 в 16:30

Вечер на две хърватски поетеси в София

Хърватските поетеси Андриана Кос Лайтман и Паула Чачич гостуваха на "Р азговори за литературата и полуострова" (Институт за балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол") и Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".  Андриана Кос Лайтман (1978) е преподавател в Педагогическия факултет на Загребския университет. Научните ѝ..

публикувано на 10.10.24 в 16:01

Докосване до пластичния свят на Стефан Лютаков

Днес (10 октомври) в галерия "Арте" се открива изложба на известния ни скулптор Стефан Лютаков под заглавие "Усмивки в жълто". Бронз, неръждаема стомана, ръчна хартия, дърво, и преобладаваща керамика са материалите, с които са създадени произведенията му. Респектираща е биографията на този известен артист – повече от 30 самостоятелни изложби,..

публикувано на 10.10.24 в 15:56

Невена Калудова: Образът на Политковская променя сцената и мен

В рубриката "Темите на деня" говорим с Невена Калудова, актриса, която изпълнява ролята на Анна Политковская в постановката "Анна Непоправимата". Повод за разговора е отбелязването на 18 години от убийството на известната руска журналистка Анна Политковская , убита на 7 октомври 2006 г. в Москва – на рождения ден на президента Владимир Путин...

обновено на 10.10.24 в 12:01