Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списъкът на Шиндлер – между реалността и киното

Фабриките на Оскар Шиндлер
Снимка: БНР

Фабриките на Оскар Шиндлер в Полша, Варшава, са мястото, където филмите придобиват реално изображение и също едно по-тризмерно и реално осъзнаване за реалните събития. 

Едно от културни места, които посетихме, заедно с младите победители от ежегодния литературен конкурс на Центъра за еврейско- българско сътрудничество "Алеф", оставили у нас своя отпечатък.

Въпросите, които налягат човек на такова място, са и въпросите, които задаваме на разпоредителя на музея-фабрика "Бартоломей".

Доколко пропагандата промива, доколко филмите – каква е реалността? Дали изкуството може да бъде спасител и в най-омразните времена, дори в реалните събития.

Снимки: Теодора Церовска, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йорданка Белева с "Централна емисия" за невидимите неща

Краят на началото Някога тук нямало нищо. После в пустошта младежи посадили дървета. По време на залесяването татко се запознава с мама. Наскоро някой запали дърветата, обезлесеното място още чернее. Напомня за изпусната урна, по нейния прах се страхувам да стъпвам — да не смачкам паметта: мама беше влюбена, татко беше музикант,..

публикувано на 15.10.24 в 18:13

"Американски триптих": Литературен поглед към емигрантската съдба

В "Разговорът" ни гостува Людмила Калоянова, вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Тя е автор, който от години не живее в България, но въпреки това поддържа силна духовна връзка с родината си. Последната ѝ книга, "Американски триптих", е посветена на темата за емиграцията и разглежда живота на няколко поколения..

обновено на 15.10.24 в 12:20

"Не се обличай за вечеря" в Казанлъшкия театър

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му за плановете си, гласи позната поговорка. Навярно Марк Камолети е напълно наясно с нея, защото пиесата му "Не се обличай за вечеря" сякаш следва този принцип. В нея персонажите като че ли за да объркат всичко и да въвлекат публиката в разказаната ситуация, правят точно каквото са си намислили. В..

публикувано на 15.10.24 в 12:11

"Изглеждам и съм": модата като провокация от Мариела Гемишева

"Изглеждам и съм" е инсталация пърформанс , посветена на концептуалната мода , която ще бъде представена единствено на 18 октомври в галерия "Структура" . Неин автор е доц. д-р Мариела Гемишева , моден дизайнер, артист и преподавател. Пърформансът ѝ представлява скулптурна композиция от живи модели, облечени в последната модна колекция на..

обновено на 15.10.24 в 10:04

Конкурсът "Бодлите на таралежите" открива новите литературни надежди на България

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" се разгледа тазгодишното издание на ученическия литературен конкурс "Бодлите на таралежите", който отличава най-добрите млади пера в България. Специален гост в ефира беше социологът Кънчо Стойчев, който е и председател на фондация "Братя Мормареви". Той разказа за 18-то поредно издание на..

обновено на 15.10.24 в 09:46