Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на първата българска фабрика оживява в центъра на Сливен

Снимка: БТА

На 16 октомври, сряда, в Сливен ще бъде открита винилната изложба "Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач". Събитието е част от поредицата инициативи, посветени на 190-годишнината от началото на текстилната индустрия в България и е включено в програмата на Община Сливен по случай празника на града. Изложбата е посветена на значимата роля на Добри Желязков, който със своите стопански инициативи от 1834-а и 1836-1837 година, определя икономическото развитие на Сливен и региона за десетилетия напред. Неговото влияние продължава да се усеща и върху съвременния облик на града.

Експозицията се състои от десет винилни платна, които представят историческите факти от живота и дейността на Добри Желязков в контекста на социално-икономическите условия и технологичното равнище на текстилното производство през първата половина на XIX век. Изложбата ще бъде открита на площад "Цар Освободител" в 17:30 часа, а организатори на събитието са Община Сливен и Националният музей на текстилната индустрия.

Тони Димитрова, завеждащ Музея на текстилната индустрия в Сливен, филиал на Националния политехнически музей в София, сподели в ефира на "Нашият ден", че тази изложба е част от редица събития, които се провеждат през годината в чест на 190-годишнината от създаването на първата фабрика на българска земя. Тази първа текстилна фабрика, основана от Добри Желязков през 1834 г. в Сливен, бележи началото на индустриализацията в България и поставя основите на текстилната промишленост.

Димитрова подчерта, че изложбата е специално предназначена за експониране на открито и е разположена пред сградата на общината в Сливен, като всяко от десетте платна предоставя информация за живота, предприемаческия дух и технологичните нововъведения, които Желязков внася в текстилната индустрия на България.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: БТА 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тук, където съм" – уязвимост и принадлежност през обектива на младите бежанци

В рамките на разговора за етичното отразяване на малцинствените общности, фотографът Михаела Вачева споделя своите виждания и опит. Тя разказва за създаването на фотографски истории, които разкриват живота на уязвими представители на обществото, и за новата ѝ изложба "Тук, където съм", която може да бъде видяна от 15 октомври в пространството на..

обновено на 16.10.24 в 11:28

Несъзнаваният сценарий за бъдещето и добрият професионален избор

Как анализът на несъзнавания сценарий за бъдещето, който от ранна детска възраст носим у себе си, може да помогне за по-добър професионален избор? На този въпрос отговаря гостът в "Нашият ден", гл. ас. Сезгин Бекир от Института за изследване на населението и човека към БАН, автор на книгата "Транзакционен анализ и професионално ориентиране" ...

публикувано на 16.10.24 в 11:06
Р. Новачица

Замърсяването на една градска река

Замърсяването на една река – разговор в "Нашият ден" с архитект Мартин Микуш за случващото се със столичната река Новачица в район "Изгрев" към Столична община.  Много от системите на града започват да издишат заради бързата урбанизация, както и заради либерализацията в услугите, заявява гостът. В момента подаването на битова и питейна вода в..

публикувано на 16.10.24 в 09:53

Живот, посветен на България: Лука Велчов и неговата мисия в Румъния

Преди броени дни, на 91-годишна възраст, ни напусна Лука Велчов, доайенът на българската общност в Румъния. Приживе Велчов се отличаваше с дълбоката си отдаденост към опазването на българското минало. Той бе обичан и уважаван не само от българите в Румъния, но и от мнозина, които посещаваха Букурещ, за да научат повече за историческите връзки между..

обновено на 15.10.24 в 10:56

"Открий себе си!" – нова интерактивна книга за тийнейджъри

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" бе представена интерактивната книга "Открий себе си! за тийнейджъри 13–19 години", която е създадена специално за младите хора до 19-годишна възраст и техните преживявания. В ефира на "Нашият ден" съавторът на книгата Рени Велчева сподели как е възникнала идеята за този проект...

обновено на 15.10.24 в 09:14