Eмисия новини
Audio Player
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Днес отбелязваме Световния ден на анестезиолога

Снимка: Български лекарски съюз

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на анестезиолога – специалистът, който държи в ръцете си тънката граница между живота и смъртта. Ето защо тази година професионалният празник минава под мотото да бъде опазено психичното, емоционално и физическо здраве на работната сила в медицинската специалност.

Гост в Lege Artis е анестезиологът д-р Десислава Иванова от УМБАЛ "Св. Анна", за да сподели за своя професионален избор, за предизвикателствата, които е срещала, както и за важността от навременна медицинска помощ.

Все повече в света, а вече и у нас се обръща внимание на благосъстоянието на специалистите по анестезиология, заявява д-р Иванова.

Анестезиологът споделя за своя личен път в медицината, за работата в реанимационно звено и интензивно отделение и за добрите учители, от които е черпила опит и знания.

Едно от важните качества, които един анестезиолог трябва да притежава, по думите на д-р Иванова, е воля да преживее първоначалните лишения, за да придобие знанията и способностите, нужни за една по-спокойна бъдеща практика.

Медикаментозното лечение в България не се различава от това в останалия свят, казва д-р Иванова, която често взема участие в международни форуми и конференции.

Разговорът се насочва към актуалния проблем за забраната на райския газ у нас. Анестезиологът подчертава, че райският газ има краткотраен еуфоричен ефект, но в дългосрочен план следват редица здравословни усложнения и дори може да настъпи смърт.

Днес е и ден за осведомяване на обществото относно навременната и адекватна реакция при човек в състояние на сърдечен арест. По този повод д-р Иванова ще гостува в 121 СУ "Георги Измирлиев", за да запознае учениците с това как могат да спасят човешки живот с  двете си ръце.

В края на разговора д-р Иванова дава някои полезни съвети на слушателите как да реагират, ако видят човек в безсъзнание.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Габриела Данаилова, директор на ПГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица

На учителя с любов: инж. Габриела Данаилова

Семейството на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в Горна Оряховица – най-старото професионално училище в област Велико Търново, гостува в "Семейно радио" в лицето на директорката инж. Габриела Данаилова. Поканата е отправена от ученици от випуск 1979 година – част от училищната рок банда "Андромеда". Какви професии усвояват и как се..

публикувано на 15.04.25 в 15:03

Образованието отново в спор: Колко дни да може да извинява родителят?

В последните дни българската образователна система отново се оказа в центъра на общественото внимание – този път поводът е предложението да бъде намален броят на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по домашни причини. Само преди година Министерството на образованието и науката (МОН) увеличи този лимит от 10 на 15..

обновено на 15.04.25 в 12:31
Гешов (седнал вдясно) при подписването на Букурещкия договор

История през поколенията: Разговор с правнучката на Иван Евстратиев Гешов

В рубриката "Разговорът" се срещаме с Александра Велинова-Морган, правнучка на една от най-значимите фигури в българската история – Иван Евстратиев Гешов . Той е български министър-председател, основател на Българското книжовно дружество и директор на Българската народна банка, като подписът му стои под първата емисия български левове...

обновено на 15.04.25 в 11:54

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика" , запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики...

публикувано на 15.04.25 в 11:30

Изкуственият интелект в образованието: инструмент или заплаха?

В рубриката "Темата на деня" бе повдигнат въпрос от изключителна важност: как можем ефективно да използваме изкуствения интелект (ИИ) в обучението по финансови и икономически дисциплини? Този актуален проблем беше в центъра на дискусията по време на кръглата маса "Търсещи знание", проведена под патронажа на ректора на УНСС. Представители на..

обновено на 15.04.25 в 11:12