Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Любовта като стока" по Бертолт Брехт гостува в София

Представлението "Любовта като стока" на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора гостува в София. Режисьорът Дамян Тенев дава свой прочит на пиесата "Добрият човек от Сечуан" от Бертолт Брехт.

Това е второ пътуване от началото на сезона за старозагорската трупа на голямата софийска сцена. Първото се състоя септември с награденото за "най-добро представление" от Фондация "Аскеер" "Красива птичка с цвят зелен".

"Любовта като стока" ще впечатли публиката със своя модерен прочит. Изненадата е група "Сечуан" – специално сформирана за представлението. Зрителите ще чуят песни по стихове на Бертолт Брехт, чийто аранжимент е на Георги Георгиев от група "Остава". Сценографията и костюмите на спектакъла са дело Радостина Тенева. В главната роля на Шен Те е Ванина Йорданова.

Тя е проститутка от китайската провинция Сечуан и се опитва да бъде добра в общество, пропито от корупция, бедност и несправедливост. Притисната от обстоятелствата, тя е принудена да започне да действа като лош и безскрупулен човек, за да оцелее. Дали добросърдечната Шен Те ще успее да запази собствените си морални принципи, или ще се промени?

Преди турнето да се случи, друго важно събитие се осъществи в Стара Загора. На 10 октомври бе първата премиера на "Масло от Кипарис" – автор и режисьор Орлин Дяков.

"Любовта като стока" ще се играе днес, 17 октомври, в Сатиричния театър "Алеко Константинов".

Велин Манов разговаря с директора на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора Светла Тодорова и актрисата Ванина Йорданова в "Артефир". 

Снимка – ДТ "Гео Милев" - Стара Загора

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Упражнения по хумор

В редакция "Хумор и сатира" не сме на всяка манджа мерудия, но няма област, тема или събитие, върху които да не сме готови да упражним чувството си за хумор, както ще се уверите в неделя – веднага след новините в 18 часа, когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 17.10.24 в 18:10
Ралица Стоицева

"Разходка в Рая" с Ралица Стоицева

Изложбата на художничката Ралица Стоицева носи името "Разходка в Рая". Посетителите имат шанса да се потопят в абстрактната живопис на авторката, наситена с емоция, чувственост и неподправена жизненост. Експозицията е равносметка на работата на художничката през изминалите години. Повечето картини са в голям формат със заглавия "Пролетта на..

публикувано на 17.10.24 в 16:40

Зив Корен – визуална документация на трагичния 7 октомври 2023

Зив Корен е роден на 13.7.1970 в Израел. Той е един от най-изтъкнатите фотографи в страната. Неговите уникални снимки се базират на дълги години актуална фотография, създадена  в условията на конфликти в региона, както и на международни събития.  Носител е на много международни награди и на обществено признание в родината си...

публикувано на 17.10.24 в 11:07

Акценти от българското участие на книжния панаир във Франкфурт

Какво място заема българската литература на панаира на книгата във Франкфурт и как премина събитието по повод 15 години от Европейската награда за литература? Директно от Франкфурт разказват в "Нашият ден" Светлозар Желев и писателят Тодор П. Тодоров. Българските участници общуват активно със свои колеги, особено от Гърция, Франция и..

публикувано на 17.10.24 в 10:24