Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 25 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 39 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
Водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Диляна Трачева
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор и качествен уърлд от Норвегия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Радев, Павлина Горчева, Борис Машалов, Магда Пушкарова, Емил Колев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кратунката" от Анастас Стоянов

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Богатство няма по-голямо" от Панчо Панчев

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Божидар Александров
• Безплатни предизборни интервюта.
• Епизоди от живота: на "Известните неизвестни жени в миналото и бъдещето на България" за първия по рода си "женски" туристически маршрут в столицата ни. Разговор с Росина Тодорова от международната женска федерация BPW International.
• Темите на деня: "Учи във Франция, работи в България". Защо Френският институт в България реши да даде тласък на българските студенти? Разговор с Бранимир Генев, отговорник на представителството "Кампус Франс" в България към Френския институт в България.
• Разговорът: Да обучаваш поколения млади хора в красотата на българската народна песен – за успехите и търсенето на непознати хоризонти. Разговор с Велина Иванова, ръководител на Детска фолклорна формация "Розова долина".
• Времето на редактора: Как да се защитим от фишинг атаките, как да запазим личната си информация на сигурно място и кои са основните заплахи в киберпространството. Разговор с Теодора Енева, оперативен директор в сдружение "Стартъп Фактори".

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
Водещ: Анелия Торошанова
Съдебната практика на съда на Европейския съюз. Съдия Марияна Кънчева.
Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата? (Продължаваме темата от 18 октомври с още една гледна точка).
Събеседник: адв. Валя Гигова – заместник-председател на Висшия адвокатски съвет.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
Водещ: Албена Велева
Нови албуми.
• Шемекия Копланд - Blame It On Eve.
• Колин Джеймс - Chasing The Sun.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Дарина Маринова
• Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев” – 41-то издание с 92-ма участници и "Есенните литературни дни" в Стара Загора.
• Новозеландско-белгийска писателка Кристин Льоненс представя в София на сцена "Централни хали" последния си роман "По дирите на Амбър".
• Изложба живопис в галерия "Райко Алексиев" отбелязва 80 години от рождението на художника Симеон Николов. Репортаж от откриването.
• "Две обиколки на парка" от Мърей Шизгал с премиера на Камерната сцена "Миракъл" в Театър "Българска армия". Режисьор Стефан Спасов.
• Четири изложби от "Карикатурен салон – 2024" в пространството на Музея на хумора и сатирата в Габрово: "Парченца време" – самостоятелна изложба на проф. Анри Кулев и три изложби със селекции от 49-ата Национална изложба на карикатурата, от 13-тия Международен конкурс за карикатура "Маслината", Кирения, Кипър и от Първия международен конкурс "Вода, река, хора" в Русе.
• Мариан Бозуков е новият директор на Родопския драматичен театър в Смолян. Актьорът пое ръководството на театъра след установените финансови нарушения на предишното ръководство.

В 14.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 14.08 до 15.00 часа
Класично и романтично – Звезден експрес
Водещ: Даниела Найденова
Мюзикълът „Човекът – музика“ на Мередит Уилсън

от 15.10 до 17.00 часа
Мрежата
Водещ: Михайлина Павлова, Николета Атанасова
• Истина и етика в съвременната журналистика. Манипулацията и подвеждането в документалната и журналистическа фотография. Анализ на гл.ас. Йосиф Аструков от Института за изследване на изкуствата към БАН
• Гласове срещу омразата или какво да правим, когато омразата и дезинформацията се разпространяват бързо, подхранвани от целенасочени кампании срещу уязвими общности. Фондация "Билитис", заедно с фондация "ГЛАС", АЕЖ и Про Европейската мрежа организират обучителен семинар по темата. Защо е нужно да се учим? Разговор със Симеон Василев от "ГЛАС".
• Кой беше Фетуллах Гюлен и какво се случва в Турциия, докато Реджеп Таип Ердоган е в Казан? Коментира журналистът Мехмед Юмер.
• Въпреки мрежата
Чудовището "Телеграм". Защо децата не бива да използват тази социална мрежа и как жени, момичета и деца се превръщат в таргет на педофили и разпространители на порнографско съдържание в различни групи. Събеседници: Десислава Колева, журналистка от "Медиапул", проникнала в тайните групи на "Телеграм" и направила задълбочено проучване по темата и Никола Тулечки, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на сдружение "Данни за добро".

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
"Ефир приключение": И рибар съм, и ловец съм
Водещи: Асен Масларски и Росен Мирчев
Ловът в Полша – организация на ловното движение и начините за лов. Разговор с Ян Пьотровски, ловен деятел от Полша.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
Водещ: Цвети Бахариева
Документален запис на концерта на Биг бенда на БНР и немската тромбонистка Карла Кьолнер, която на 27 юни 2024 г. гостува като солист на радиооркестър и диригента Антони Дончев, и представи своя музика. Събитието бе част от поредицата "Нова европейска музика".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Водещ: Даниела Найденова
С диригентското майсторство на Александър Владигеров.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Милена Воденичарова
• Задава се 22-о издание на фестивал "Свободата да бъдеш". Фестивалът събира и представя специалисти в областта на личностното развитие, себепознанието и пълноценния и здравословен начин на живот с хора, които имат интерес и търсят път към по‐щастливо, здравословно и пълноценно ежедневие. За участниците и по-интересните теми разговаряме с организаторите и някои от лекторите.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джазисимо
Водещ: Весела Морова
Тема на предаването е "Великата американска песнопойка" (The great American songbook) - колекция от песни, композирани между 1930 и 1950 година за бродуейски мюзикъли. Написани от легендарни тандеми – "композитор-текстописец", като например Джордж и Айра Гершуин, и записани и интерпретирани от популярни вокалисти и инструменталисти (Ела Фицджералд, Франк Синатра). Предлага се превод на български на по-интересните текстове, както и съвременни техни интерпретации.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 27 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "В полите на Витоша" от Пейо К. Яворов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Ансамбъл..

публикувано на 26.10.24 в 08:15

Събота, 26 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 25.10.24 в 13:49

Четвъртък, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 38 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет. Слушаме..

публикувано на 23.10.24 в 08:15

Сряда, 23 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 37 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Мария Христова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Лучано Биондини и албумът "Диалози"...

публикувано на 22.10.24 в 16:14

Вторник, 22 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 36 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците както обикновено, са посветени на нашите "кръстници" - в случая, майстора на..

публикувано на 21.10.24 в 08:15