Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Чудото шоколад – Епизод три: Навсякъде по пътя – шоколад

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."

Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.

Обичате ли шоколад? Не? Може би защото не сте опитали истински шоколад, а може би защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много други интересни неща за шоколада и какаото искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".

Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първите два епизода за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света. Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад.


После, във втория ни епизод майсторите шоколатиери разкриват тайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад", както и кои са най-романтичните процеси. Описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".


Сега идва ред на третият епизод: "Навсякъде по пътя – шоколад", в който ще разберете как може да намерите шоколад или какао дори на немислими места – в козметиката, в маските за коса, в бебешкия крем и как след като го използват "родителите искат да гушкат бебетата си с часове".
Шеф Ради Стамболов описва как е правил от шоколад суши, всякакви шоколадови спагети и паста, а също така и каква е днес модата за шоколад. Ще научите и две рецепти – едната за това как да приготвите какаов продукт за да подхраните косата си и как да направите съвършения ганаш.


Събеседници: шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Симона Колева, част от екипа на българска козметична компания, чиито продукти са от какао.


Снимки: шеф Ради Стамболов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се възпитават добри хора и отговорни граждани чрез оценка за дисциплина и глоби за родителите

Въпросът е напълно реторичен, но явно трябва да се зададе заради шума, който се създаде около едно синдикално изявление и повърхностното заиграване с реалните и много дълбоки проблеми в българското средно образование. На 10 януари синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" оповести приоритета си за годината – и той е един – възпитанието, което..

публикувано на 24.01.25 в 17:05

Хладно оръжие от българското Средновековие показват в НАИМ-БАН

Хладно оръжие от българското Средновековие показват в НАИМ-БАН. Изложбата представя над 120 експоната от 29 музея, обявява директорът на Националния археологически институт с музей при БАН. Експозицията ще продължи до 30 септември 2025 г. Едната от идеите е да бъде един от акцентите през юли по време на сесиите на ЮНЕСКО в България. "Целта..

публикувано на 24.01.25 в 15:50

Започват проявите за отбелязването на 225 години от рождението на Колю Фичето

В Историческия музей в Дряново се открива изложба с акварелни творби на арх. Белин Моллов. С нея се дава начало на Националното честване, посветено на 225 години от рождението на възрожденския майстор-строител Колю Фичето. Честването е организирано от Община Дряново и Исторически музей - Дряново, под патронажа на Министерството на културата...

публикувано на 23.01.25 в 17:00

Емоции и интелект, представени в балканските езици и култури

От 22 до 24 януари в Новата конферентна зала на Софийския университет се провежда Международна научна конференция на тема "Емоции и интелект: репрезентации в езиците и културите на Балканите" , в която представата за двете понятия у балканските и съседни народи се проследява от Античността до днешно време. Конференцията с широко международно..

обновено на 23.01.25 в 13:36

Без радио не мога

Предаването е посветено на 90-годишнината от основаването на Българското национално радио и на изработената по този повод дигитална платформа за неговата история от професор Боян Добрев. Заедно с Милен Митев, генерален директор на БНР, Милена Димитрова, председател на Обществения съвет към БНР, Кин Стоянов, директор на програма "Христо Ботев" към..

публикувано на 22.01.25 в 17:55