Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Александър Оскар:

Мобилните устройства са най-мощният стимул за развитие на късогледството

Проф. Александър Оскар
Снимка: БГНЕС

Първият профилактичен преглед се прави, когато детето е на 6 месеца, след това на 3,6 години и след това в предучилищна възраст, разказва в предаването "Следобед за любопитните" проф. Александър Оскар – ръководител на Катедрата по офталмология към Медицинския университет в София, началник на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Александровска" и председател на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика. 

"През последните години ми прави впечатление, че все по-често родителите водят своите деца на профилактичен преглед. За мое съжаление, имено тогава изненадваме родителите с информация за проблем със зрението при детето, а понякога това е и сериозен проблем. Колкото по-рано се диагностицира един очен проблем, толкова по-голяма е вероятността той да се излекува, за това и призивът е рано да се предприемат профилактичните прегледи. 

Зрението при децата се развива, допълва офталмологът, до 10-12-годишна възраст, така че, ако има проблем с детското зрение, ние трябва да го констатираме и излекуваме. През последните десетина година се наблюдава все по-често късогледство при децата, което е в резултат на съвременния начин на живот. Децата са в дигитална среда и все по-често пред екраните и устройствата, а това увеличава заболеваемостта им. 

Само до преди сто години, уточнява проф. Оскар, тъй като хората са били много по-често навън, то те са били далекогледи, днес късогледството е най-често срещаното очно заболяване. "За щастие днес разполагаме със средства, които ни помагат да контролираме късогледството. Това е очно заболяване, което е фамилно обусловено. Т.е. ако един от родителите има късогледство, рискът детето да го наследи е голям, а ако и двамата родители го имат, то тогава онаследяването е почти сто процента. За това навременното откриване на заболяването предполага и по-лесното лечение. 

В това лечение се включва навременното изписване на очила, хигиена на зрителната работа и суплементирането с витамин D, неговото приемане от септември до юни, тъй като този витамин се отразява не само на костно-мускулната система, имунната система има и пряко въздействие върху късогледството. Затова децата трябва да приемат допълнително и този витамин", разяснява в ефира проф. Александър Оскар.

"Мързеливото око е намаляване на зрението на едното или двете очи, а този зрителен проблем няма странични проявления. Често при профилактичен преглед се констатира този проблем. При дете на 4 години може да се помогне, но ако то е над 10 години, почти нищо вече не може да се направи. За това заболяване обикновено има причина – най-често това е рефракционна аномалия. 

Понякога става въпрос за вродено кривогледство или вродено перде. За това е необходимо да се правят и редовни скрининги с изследване на повече деца", предупреждава проф. Оскар. До 7-годишна възраст българските деца са далекогледи. Именно далекогледството е причината за развитието и на мързеливото око при подрастващите. Доста често имено далекогледството при децата дълго остава неразпознато. 

"Идеята ни е да направим рутинен скрининг на всички деца в първи клас от София, за да не допуснем дете с проблем или на дете, на което може да се помогне, да се диагностицира", обявява проф. Александър Оскар. В България и МБАЛ "Александровска", според него, разполагат с много добра апаратура и специалисти за лечение на очни заболявания, не само при децата.

Целия разговор на Ани Костова с проф. Александър Оскар от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Борисова – млад учител и финалист на FameLab 2025

Десислава Борисова е докторант и млад български учен, чиято страст към науката и преподаването се превръща в лична мисия. Тя преподава Химия и опазване на околната среда в частното основно училище "Томас Едисън", като същевременно посвещава времето си и като доброволец в престижната школа по химия на Фондация "Миню Балкански". Миналата година Десислава..

публикувано на 06.05.25 в 14:19
Проф. Вайсилов, проф. Петков и проф. Александров

Трима изследователи от СУ с публикации в едно от най-престижните научни издания

В днешното издание на предаването ни акцентът падна върху темата за смелостта и отдадеността, необходими, за да се занимаваш с наука в България. Гости в студиото бяха трима изтъкнати учени от Факултета по химия и фармация към Софийския университет "Св. Климент Охридски":  проф. д.х.н. Георги Вайсилов, проф. Петко Петков и проф. Християн Александров ...

обновено на 06.05.25 в 13:44

Учениците искат да учат, когато и учителите учат

След наскоро приключилото голямо годишно събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час" в рубриката "Всичко за образованието" гостува Милена Димитрова, старши специалист "Управление на съдържанието". В годината, в която фондацията отбелязва 15-ия си рожден ден, "Добрите практики на фокус" събра повече от 500 участници – учители,..

публикувано на 06.05.25 в 10:01

Синя шапка = лъжа. Разбираме ли езика на тийнейджърите

OMG, NP, BFF, BTW… Ако имате у дома тийнейджър или работите с деца в тази възраст може и да знаете какво означават тези съкращения, но за останалите речта на младите е загадка, "езикът" на младите – в прекия и в преносния смисъл - е загадка. Дали го разбираме – едва ли твърде добре, дори да полагаме усилия. Как тогава да общуваме с тях, да им..

публикувано на 05.05.25 в 17:27
доц. Светослав Димов

Доц. Светослав Димов: Без генното инженерство няма да оцелеем

"Ние не си даваме сметка, че всички ферментирали храни са пробиотици и в миналото те са играели именно тази роля. В България на няколко места се произвеждат нетрадиционни сирена. Освен белтъците и захарите в млечните продукти, ние консумираме и голямо количество бактерии, които способстват за тяхното зреене и ферментация. Една немалка част от тези..

публикувано на 05.05.25 в 10:10