Хладно оръжие от българското Средновековие показват в НАИМ-БАН. Изложбата представя над 120 експоната от 29 музея, обявява директорът на Националния археологически институт с музей при БАН. Експозицията ще продължи до 30 септември 2025 г. Едната от идеите е да бъде един от акцентите през юли по време на сесиите на ЮНЕСКО в България.
"Целта на изложбата е да покаже най-емблематичния аспект от културата на войната – оръжията. Сред експонатите има изящно изработени мечове, саби и бойни ножове, както и техни части. Те обхващат период от 1200 години от VI в. до XVII в.
Сред акцентите на изложбата са едноръчен меч от района на с. Златар, община В. Преслав; сабя "български тип" от района на гр. Червен бряг; едноръчен меч с украсено острие от Преславска планина и дълъг меч от колекцията на НАИМ-БАН.
Изложбата дава поле за изява на множество от образците от фондовете на музеите, които се излагат за първи път, съобщава в ефира на предаването "Следобед за любопитните" гл. ас. Методи Златков.
Бъдещ каталог ще покаже, че тези оръжия до голяма степен са чужди за България, т.е. са внос. Дали ще ги наречем византийски, дали ще ги наречем западноевропейски, но всъщност дори в Ранното средновековие ние имаме образци, които можем да наречем домашни, разказа Методи Златков.
Неслучайно, според него, са известни в литературата като "българските саби", защото реално те са разпространени само при нас и отчасти северно от нас, обяснява експертът. По думите му един меч тежи около килограм и половина. В повечето случаи дръжките на оръжията са дървени, често били покривани с кожа. Цялото разнообразие от оръжия в изложбата показва развитието им по нашите земи за този период, уточнява гостът.
Целия разговор на Ани Костова с Методи Златков от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.
Изложбата се осъществява в партньорство на НАИМ-БАН с 29 исторически и археологически музеи от цялата страна, които предоставят находки от своите фондове. Това са: НВИМ, НИМ, РИМ - Варна, РИМ - Велико Търново, РИМ - Видин, РИМ - Враца, РИМ - Добрич, РИМ - Монтана, РИМ - Пазарджик, РИМ - Перник, РИМ - Плевен, РВИМ - Плевен, РИМ - Русе, РИМ - Силистра, РИМ - Сливен, РИМ - Търговище, РИМ - Хасково, РИМ - Шумен, АМ - Преслав, НИАР Плиска, ИМ - Горна Оряховица, ИМ - Дългопол, ИМ - Етрополе, ИМ - Казанлък, ИМ - Панагюрище, ИМ - Попово, ИМ - Правец, ИМ - Чирпан.
Снимки – Ани Петрова, БНР
Десислава Борисова е докторант и млад български учен, чиято страст към науката и преподаването се превръща в лична мисия. Тя преподава Химия и опазване на околната среда в частното основно училище "Томас Едисън", като същевременно посвещава времето си и като доброволец в престижната школа по химия на Фондация "Миню Балкански". Миналата година Десислава..
В днешното издание на предаването ни акцентът падна върху темата за смелостта и отдадеността, необходими, за да се занимаваш с наука в България. Гости в студиото бяха трима изтъкнати учени от Факултета по химия и фармация към Софийския университет "Св. Климент Охридски": проф. д.х.н. Георги Вайсилов, проф. Петко Петков и проф. Християн Александров ...
След наскоро приключилото голямо годишно събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час" в рубриката "Всичко за образованието" гостува Милена Димитрова, старши специалист "Управление на съдържанието". В годината, в която фондацията отбелязва 15-ия си рожден ден, "Добрите практики на фокус" събра повече от 500 участници – учители,..
OMG, NP, BFF, BTW… Ако имате у дома тийнейджър или работите с деца в тази възраст може и да знаете какво означават тези съкращения, но за останалите речта на младите е загадка, "езикът" на младите – в прекия и в преносния смисъл - е загадка. Дали го разбираме – едва ли твърде добре, дори да полагаме усилия. Как тогава да общуваме с тях, да им..
"Ние не си даваме сметка, че всички ферментирали храни са пробиотици и в миналото те са играели именно тази роля. В България на няколко места се произвеждат нетрадиционни сирена. Освен белтъците и захарите в млечните продукти, ние консумираме и голямо количество бактерии, които способстват за тяхното зреене и ферментация. Една немалка част от тези..
Над 90 прояви са включени в предстоящото 56-о издание на Софийски музикални седмици. За първи път в родния ефир директорът на фестивала Момчил Георгиев..
Роден в Берлин, но с български корени, Стефан Голдман е артист, добре познат на родната сцена. Диджей, продуцент, музикален изследовател и собственик..
В днешното издание на предаването ни акцентът падна върху темата за смелостта и отдадеността, необходими, за да се занимаваш с наука в България. Гости в..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg