Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Над 45 млн. евро за наука: Кипър ще финансира нови програми

Снимка: БТА

Кипър насочва над 45 млн. евро за финансиране на нови научни програми през тази година, съобщиха от Фондацията за изследвания и иновации при обявяването на първите покани за участие. Голямата цел е страната да се утвърди като регионален център за научни изследвания, иновации и нови технологии.

За първи път целево финансиране ще насърчава развитието на съоръжения и производствени линии за нови иновативни продукти и услуги. Това е и първата за годината научноизследователска програма, чийто старт бе обявен.

Тя е с бюджет от 10 млн. евро и е на базата на европейската програма за създаване на платформа за стратегически технологии за Европа (STEP).

Целта е да се подпомогнат кипърските предприятия в разработването на инфраструктура за иновативни продукти в биотехнологиите, чистите и дигиталните технологии.

Приоритети в програмата за финансиране през тази година са също разработването на решения на базата на изкуствения интелект в обществения сектор, както и програми за бързо развитие на иновативни продукти и услуги (Fast Track Innovation).

Фондацията за изследвания и иновации работи за по-нататъшното укрепване на позицията на Кипър като научноизследователски мост между Европа и Източното Средиземноморие, се посочва в нейното съобщение. Тя подчертава, че с предоставяното благоприятно финансиране подкрепя растежа на стартиращи и големи фирми.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38