Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зелените новатори на България:

Cupffee – ядливите биоразградими чаши за топли и студени напитки

Зелените новатори на България: Срещаме ви с Иван Бондоков от Cupffee – ядливи биоразградими чаши за топли и студени напитки

Чашите на Cupffee са създадени от изцяло натурални съставки, без ГМО, изкуствени оцветители, подсладители или консерванти. Издържат минимум 45 минути, без да променят структурата си, дори при напитки от 85 градуса. Това е първата ядлива чаша в света, която решава проблема с пластмасовите чаши за кафе и с картонените, които са с пластмасово фолио и не могат да се рециклират.

Съставките са здравословни и в тях няма нищо специфично (трици, брашно, мая), споделя в "Нашият ден" Бондоков.

Чашките са създадени с основната цел да задържат горещи напитки като кафе, чай, горещ шоколад, като в рамките на един час чашката остава хрупкава, но може да задържи течност до 12 часа.

Вкусът не е прекалено сладък, за да не повлиява вкуса на самата напитка.

Чашките са здравословни, но не са безглутенови, подчертава Бондоков.

В индустрията на ядливите прибори чашките са най-трудни за производство, защото е необходимо консистенцията да е вкусна, да задържа напитката и същевременно да изглежда добре.

Бондоков споделя каква е била личната му мотивация да стартира този бизнес: "Всеки един бизнес, според мен, може да има кауза. Тук каузата е много силна. Опитваме се да се борим с един огромен и много тежък проблем – замърсяването от еднократни пластмасови прибори. Моята лична мотивация е да работя с каузи, които оставят нещо зад себе си."

По думите на Бондоков отношението на бизнеса към подобен тип зелени алтернативи е болна тема. Осъзнаването на необходимостта от промяна се случва по-скоро на PR ниво.

"Предизвикателството е намирането на правилни партньори. Трудно се намират компании, които прегръщат идеята на практическо ниво", заявява гостът.

Другото голямо предизвикателство е логистиката, тъй като Близкият изток е един от най-силните пазари за разпространение на продукта.

В края на разговора Бондоков казва, че компанията разработва концепции и за други ядливи прибори, като целта е да се наложи във FoodTech бизнеса.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Успешният живот – въпрос на ценностна система

В "Нашият ден" разговаряме с Деян Попов, който прави бюджети за клинични проучвания за лекарства. Той е представител на онази "класа" български професионалисти, които живеят на друго място, а не там, където работят. Как Деян вижда бъдещето на обществото ни и на своето семейство, какво планира, полезен ли е животът "в балон", който е успял да..

публикувано на 09.09.25 в 10:43
Нина Цанева и Йорданка Фандъкова

Промените в образованието са жизненоважни и закъснели

На прага на новата учебна година – в каква посока ще поеме модернизацията на българското образование според зададените предложения за промени в проекта на Закон за предучилищното и училищно образование? В "Нашият ден" гост е Йорданка Фандъкова , бивш министър на образованието и член на комисията по образование в Народното събрание. Заявката на..

публикувано на 09.09.25 в 09:43

Бургаските водолази ще почистват около Мостика на градския плаж

Сдружение "Приятели на морето" - Бургас  е учредено, с цел да осъществява дейност в обществена полза, изразяваща се в постигане на развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, образованието, физическата култура и опазване на околната среда на Черноморското крайбрежие. За пореден път водолази от цялата страна се..

публикувано на 09.09.25 в 09:35
Димитър Никифоров

Риби и рими край вировете на Скът

В рубриката "Лятото на ловеца и риболовеца" в "И рибар съм, и ловец съм" гостува една изключително интересна и колоритна личност – поетът Димитър Никифоров.   Израснал край вировете на река Скът, той еднакво добре улавя и рибите, и римите, за което има доста какво да разкаже.  Какво си казаха тримата с водещите Росен Мирчев и Асен Масларски..

публикувано на 08.09.25 в 16:30

Посвещава се на 130-годишнина на Организираното туристическо движение в България

Предаването представя августовския брой на списание "Лик", което предлага на читателите тематична хронология на туризма у нас – от първия Национален туристически събор през 1958 г. в Нюгола до развитието на организираното туристическо движение през десетилетията. В предаването участват социалният антрополог Харалан Александров, председателят на..

публикувано на 08.09.25 в 14:26