Яна Данаилова е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA). Обучението ѝ в България е допълнено от редица специализации в чуждестранни образователни институции и имам завършен курс квалификация Биоенергия и биокибернетика на човека към Българската академия на науките.
"Храненето е ключова детерминанта на човешкото здраве, тя е субстрат на здравето и болестта. Ние сме това, с което се храним, всъщност храната освен енергийна функция, подпомага цялостните метаболитни и физиологични процеси в човешкото тяло и всъщност животът без храна е немислим. Колкото по-близка е храната до природата, колкото по-ниска е индустриалната обработка, толкова по-наситена е на хранителни вещества. Тази храна е благоприятна за тялото ни, служи като превенция за недопускане на болестния процес, и от друга страна, колкото повече се храним с обработена храна, толкова по-податливи сме на болестни състояния.
Причина номер едно за смъртността в световен мащаб са сърдечно-съдовите заболявания, например наднормено тегло е причина за артериосклерозните заболявания, прекомерната злоупотреба с алкохол и тютюнопушене – други причини за този тип заболявания.
Всичко това е под наш контрол, който сякаш губим през годините, като живеем с усещането, че сме вечни. Здравето на всеки организъм се обуславя отпреди неговата поява, това не бива да се забравя. След това следва надграждане на добри здравословни навици, сред които са и хранителните", казва в предаването "Следобед за любопитните" Яна Данаилова.
За основите на храненето преди раждането и в първите години от развитието на детето, за пълноценно и балансирано хранене на майката по време на бременността и кърменето, за рисковия фактор наднормено тегло при подрастващите в резултат на неправилно и непълноценно хранене през пубертета, което води след себе си диабет и други заболявания на ендокринната система – своите познания споделя в "Следобед за любопитните" Яна Данаилова, председател на Сдружението на нутриционистите в България.
"При наблюдение в заведенията за хранене прави впечатление, че децата консумират нездравословни храни, като пържени картофи, пици и десерти, пият оцветени напитки и стоят пред екраните, това е едно неосъзнато тъпчене. В допълнение на този процес са стресът, липсата на двигателна активност и застояване пред дигиталните устройства. Плодовете са достатъчни дори за основно хранене. Затова е необходимо да се изгради една устойчива хранителна култура, която е много важна и през пубертета за всяко дете.
Именно пубертетът е периодът, в който връзките между дете и родители се късат и подрастващите започват да правят напук. Това е времето, когато дори дете отгледано с хранителна култура, ще опита от всичко. Добрата основа и личният пример, който продължава с аргументиране и разговори, са особено важни. Младите хора трябва да знаят, че един от основните бичове днес е рафинирането на храната", това дава резултат, споделя в предаването "Следобед за любопитните" Яна Данаилова.
Целия разговор на Ани Костова с Яна Данаилова от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.
"Може ли една книга да бъде едновременно шарена и дълбоко учена? Ами да, може.", пише проф. Александър Кьосев в предговора, като ни подготвя за среща с нестандартно четиво, в което се убеждаваме сами, прелиствайки страниците му. Трудно е да се определи жанрово, още по-малко възможно е да се открие системността, присъща на едно научно изследване...
Традиционната медицина на Китай е холистична система на лечение, която се практикува близо 5000 години. Вкоренена в древната философия и култура, тя еволюира в цялостен и усъвършенстван подход към здравето и благосъстоянието на ума и тялото. Д-р Юй Цун в продължение на три месеца обучаваше българските си колеги за начините на лечение,..
"Трудно може да говорим за колко години живот е програмиран човекът. Много от проучванията в световен мащаб говорят за това, че генетично на човек е заложено да живее до 100-140 години. това, което аз мога да кажа е, че еволюционно от както съществува човекът в началото той е бил вегетарианец и през годините е търсел възможност да съществува...
По традиция в началото на юни Филологическият факултет на ВТУ организира Международна научна конференция "Езици, култури, комуникации". Тази година събитието се проведе за десети път, като част от програмата беше посветена на 30-ата годишнина на Катедрата по славистика. Основите на звеното са поставени още през 70-те години на ХХ век с лекторати..
Популярно е мнението, че математическото и хуманитарното мислене са, ако не противоположни, то поне коренно различни. Още от ученическите години, а и не без участие на изпитите, на които се явяваме и през които и днес преминават децата, ние се самоопределяме като хора, на които им върви в математиката и точните науки или като такива, които са скарани..
"Трудно може да говорим за колко години живот е програмиран човекът. Много от проучванията в световен мащаб говорят за това, че генетично на човек е..
Въпросът как евентуалното влизане на България в еврозоната ще се отрази на пазара на недвижими имоти вълнува мнозина – както собственици, така и купувачи и..
Представете си, че сте затворени в клетка. Няма светлина. Няма свеж въздух. Няма място за движение. И няма изход. В момента това е животът на милиарди..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg