Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната е субстрат на здравето или болестта

Яна Данаилова
Снимка: БНР

Яна Данаилова е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA). Обучението ѝ в България е допълнено от редица специализации в чуждестранни образователни институции и имам завършен курс квалификация Биоенергия и биокибернетика на човека към Българската академия на науките.

"Храненето е ключова детерминанта на човешкото здраве, тя е субстрат на здравето и болестта. Ние сме това, с което се храним, всъщност храната освен енергийна функция, подпомага цялостните метаболитни и физиологични процеси в човешкото тяло и всъщност животът без храна е немислим. Колкото по-близка е храната до природата, колкото по-ниска е индустриалната обработка, толкова по-наситена е на хранителни вещества. Тази храна е благоприятна за тялото ни, служи като превенция за недопускане на болестния процес, и от друга страна, колкото повече се храним с обработена храна, толкова по-податливи сме на болестни състояния.

Причина номер едно за смъртността в световен мащаб са сърдечно-съдовите заболявания, например наднормено тегло е причина за артериосклерозните заболявания, прекомерната злоупотреба с алкохол и тютюнопушене – други причини за този тип заболявания.

Всичко това е под наш контрол, който сякаш губим през годините, като живеем с усещането, че сме вечни. Здравето на всеки организъм се обуславя отпреди неговата поява, това не бива да се забравя. След това следва надграждане на добри здравословни навици, сред които са и хранителните", казва в предаването "Следобед за любопитните" Яна Данаилова. 

За основите на храненето преди раждането и в първите години от развитието на детето, за пълноценно и балансирано хранене на майката по време на бременността и кърменето, за рисковия фактор наднормено тегло при подрастващите в резултат на неправилно и непълноценно хранене през пубертета, което води след себе си диабет и други заболявания на ендокринната система – своите познания споделя в "Следобед за любопитните" Яна Данаилова, председател на Сдружението на нутриционистите в България. 

"При наблюдение в заведенията за хранене прави впечатление, че децата консумират нездравословни храни, като пържени картофи, пици и десерти, пият оцветени напитки и стоят пред екраните, това е едно неосъзнато тъпчене. В допълнение  на този процес са стресът, липсата на двигателна активност и застояване пред дигиталните устройства. Плодовете са достатъчни дори за основно хранене. Затова е необходимо да се изгради една устойчива хранителна култура, която е много важна и през пубертета за всяко дете.  

Именно пубертетът е периодът, в който връзките между дете и родители се късат и подрастващите започват да правят напук. Това е времето, когато дори дете отгледано с хранителна култура, ще опита от всичко. Добрата основа и личният пример, който продължава с аргументиране и разговори, са особено важни. Младите хора трябва да знаят, че един от основните бичове днес е рафинирането на храната", това дава резултат, споделя в предаването "Следобед за любопитните" Яна Данаилова.

Целия разговор на Ани Костова с Яна Данаилова от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микрозеленчуци

Микрозеленчуци в Бенковски

Гергана и Виктор Александрови, жители на варненското село Бенковски, той – родом от Разрад, а тя – от Бургас, отглеждат микрозеленчуци. Това е кратката история, а дългата е необятна като морето, което за семейството е втори дом през част от годината. Мечтата на Гергана и Виктор е да направят околосветско пътешествие с малката си яхта, а дотогава..

публикувано на 06.08.25 в 15:20

Йемен – не на хутите, а на Савската царица и Библията

Гостите в "Покана за пътуване" са не само пътешественици. Те са приключенци и винаги в тандем, независимо дали са на колело или в каяк, на къмпинг или на ски. И умират да чертаят бъдещи маршрути. С радост ви представям за първи, но не и за последен път, Мариана Екимова-Мелнишка и доц. д-р Александър Геров. Тя е един от създателите на списание ЛИК,..

публикувано на 06.08.25 в 13:10

Мароко и България са големи международни туристически дестинации и държави с вековна история

"Кралство Мароко, както и България, е една голяма туристическа дестинация и както вашата страна е една държава на повече от 12 века – позната с културното си разнообразие и възможности, както и със своята толерантност. Мароко е територия на която през вековете различни националности са живели съвместно заедно. Мароко е кралство, което не престава да..

публикувано на 04.08.25 в 13:45
проф. Радостина Александрова

Учени създават човешка ДНК от нулата

Учени се заеха да създадат човешка ДНК от нулата. Това може само да ни накара да подкрепяме науката. За момента никой не планува създаване на модифицирани хора, това не стои на дневен ред, заяви в предаването "Следобед за любопитните" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. “Проектът, който започва, се финансира от Welcome trust –..

публикувано на 04.08.25 в 09:40

Една почти Божествена градина

Така определят Университетската ботаническа градина в Балчик Росен Мирчев и Асен Масларски. Водещите на "И рибар съм, и ловец съм" бяха поканени да гостуват там, за да се включат в празненствата по повод 70-годишнината на този паметник на културата и защитена местност по Закона за защитените територии, а наред с това и един от 100-те национални..

публикувано на 04.08.25 в 08:40