Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пипков в Париж

В България е било време, когато талантливите ѝ синове и дъщери са имали възможност да учат при водещи представители на културата в Западна Европа и там на дело да доказват огромните си способности. Това става и с композитора Любомир Пипков, един от най-големите български музиканти, автор на операта "Янините девет братя" и на още толкова много забележителни произведения.

Преди обаче да се превърне в една от емблемите на българската класическа музика, Любомир Пипков пребивава шест години в Париж – от 1926 до 1932 г., за да учи при известния композитор Пол Дюка. За това как се чувства във френската столица, какви трудности среща, какви успехи постига, как се адаптира в новата среда научаваме от писмата, които изпраща до баща си Панайот Пипков, създател на музиката на "Върви, народе, възродени", и майка си Натя Пипкова.

Писмата са събрани от проф. Юлиан Куюмджиев в едно безценно издание – "Писма от Париж". За съдържанието на тези писма и как Париж влияе на бъдещия композитор говорим в "Премълчаната история" със самия проф. Юлиан Куюмджиев и с проф. Анда Палиева.


По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Представянето на Декларацията за независимост пред Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г.

Отцепването на 13-те

2 юли 1776 г. Тринадесетте британски колонии в Северна Америка на Континенталния си конгрес обявяват, че повече няма да се подчиняват на Британската империя. На 4 юли Тринадесетте подписват Декларацията за независимост – денят става национален празник на новообразуваните Съединени щати. Събития, които тогава не получават дължимото им внимание,..

публикувано на 04.07.25 в 08:25
Яна Данаилова

Яна Данаилова: Конвенционалните храни предизвикват патологията в човешкото тяло

Връзката между храната и здравето е двупосочна. Човешкото тяло е уникално и то реагира на всяка храна по уникален начин. Храната, е субстрат на енергията, на хранителните вещества, на здравето и на болестта. Това твърди хранителният терапевт Яна Данаилова в предаването "Следобед за любопитните".  "Това, което ядем, както сме приготвили храната си,..

публикувано на 03.07.25 в 18:00

Иолина Василева – Китай за начинаещи

Китай безкрай! Колкото и да обикаляме из азиатската държава, все ще се натъкнем на нещо ново и непознато. А ако сте решили да я посетите за първи път, с книгата на Иолина Василева "С обич от Китай" или с постовете ѝ от едноименната страница във Фейсбук определено ще тръгнете по-подготвени. Красивата русокоса дама е създала увлекателен наръчник,..

публикувано на 03.07.25 в 13:35
Силвия Борисова

Образованието в нови хоризонти: Предизвикателства и решения

Ако образованието беше кораб, можем ли да сменим изгнилите и пробити части, докато той е в открити води, движейки се към нови хоризонти? Това метафорично сравнение поставя пред нас предизвикателството да мислим как да обновим и реформираме образователната система, без да спираме нейния ход. Този въпрос зададохме на доц. Силвия Борисова –..

публикувано на 01.07.25 в 11:47
Стефан Велев

Български геолози изследваха скалите на нос Барнард в Антарктика

"Чрез участието си в 33-тата полярна експедиция тази година успях да реализирам една от своите мечти – да работя на едно от най-труднодостъпните места на остров Ливингстън, където е българската полярна база, нос Барнард", разказва в предаването "Следобед за любопитните" гл. ас. д-р Стефан Велев. "Там, заедно с моя адаш и колега Стефан, прекарахме 11..

публикувано на 30.06.25 в 14:10