Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Годишна конференция на ТУ-София акцентира върху приложната наука

Снимка: ТУ-София

Годишна научна конференция се провежда в Пловдив от Техническия университет – София. Конференцията има за цел да представи научните постижения на университета и да демонстрира напредъка по най-големия проект на национално ниво, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост.

Основната цел на проекта е научните постижения да не остават само в сферата на науката, а да намират практическо приложение, разказва проф. д-р Лидия Гълъбова, заместник-ректор на Техническия университет – София.

"Целта на форума не е толкова да се коментират наукометричните показатели, по които се оценяват университетите, а да говорим за самата наука, за нейната приложна страна и как тя допринася за развитието на икономиката и индустрията.“

Заместник-ректорът отчита и възможността, която този проект дава на университета да се позиционира по-добре в международното изследователско пространство.

"За пръв път университетът има собствена програма за привличане на докторанти от целия свят, както и на водещи учени, които работят по съвместни проекти с изследователи от Техническия университет.“

В учебното заведение вече са привлечени 20 чуждестранни учени като преподаватели. В рамките на този проект Техническият университет е създал свой център за трансфер на знания и технологии.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38