Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Според международно изследване четиридневната работна седмица е полезна за здравето

Снимка: Pixabay

Мащабно международно изследване, публикувано в научното списание Nature, показва, че четиридневната работна седмица е полезна за физическото и психическото здраве на служителите, съобщава Франс инфо. Проучването е проведено в 141 компании в шест англосаксонски страни.

Изследването прави заключения въз основа на шестмесечен експеримент в различни страни по света, сред които не попада Франция – и заключава, че подобна промяна на работния процес подобрява здравето на служителите на няколко нива: по-добър сън, по-добро психично здраве, повече удоволствие от работата и повишена ефективност. 

Държавите, в които е проведено проучването са: Австралия, Канада, Ирландия, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените щати. Общо 2900 служители са преминали на четиридневна работна седмица за шест месеца, без намаляване на заплащането. Поставената цел е била да се поддържа производителността. 

На работниците са дадени съвети как да реорганизират работата си, като намалят дейности с ниска добавена стойност, например ненужни срещи. Проучването обаче има и редица ограничения, признават авторите му. Първо, то включва само доброволчески, малки, англосаксонски компании в относително заможни икономически среди. 

Второ,  първоначалното средно работно време от 40 часа е намалено до 35 или 32 часа седмично, което не може да се приложи навсякъде. Въпреки това, за авторите,  резултатите от това проучване би трябвало да насърчат публичните власти да експериментират с други начини за организиране на работното време, които те виждат като решение за бъдещето в борбата срещу прегарянето и отчуждението на работното място. 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38