Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Висшистите в Кипър не могат да намерят работа по специалността си

Снимка: Pixabay

Завършващите университети в Кипър не могат да си намерят работа в съответствие с тяхната специалност и квалификация. Това е основният извод от Националното проучване за проследяване на връзката между университетското обучение и пазара на труда, което бе представено от образователното министерство.

Над 40% от младите висшисти в Кипър са свръхобразовани, т.е. заемат позиция в публичния и частния сектор, която изисква по-ниска квалификация. Само една трета от дипломиралите се в университетите в страната се трудят на място, което отговаря на предмета и нивото на тяхното академично обучение. Повече от 20% работят извън своята специалност.

Тези данни са част от представените резултати от националното проучване, проведено от Министерството на образованието.

То констатира, че в повечето случаи в университетите не съществува връзка с пазара на труда и образователните звена остават откъснати от реалността за реализация на техните възпитаници. Едва 1/5 от завършилите студенти са имали практическа работа по изучаваната специалност по време на обучението си.

И в средното, и във висшето образование няма механизъм, който да предлага на младите хора необходимата „пътна карта“ за трудовия пазар – къде има възможности за заетост, какви умения са търсени и как те могат да ги придобият, подчертава проучването.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38