Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кражба във френския Национален музей по естествена история

Национален природонаучен музей - Париж
Снимка: Уикипедия

Кражба с взлом е извършена в парижкия Национален музей по естествена история през нощта на понеделник срещу вторник, съобщиха късно вчера френските медии. Неизвестни лица са проникнали в галерията по геология и минералогия, където се съхраняват ценни образци от националните научни колекции, разказва в. "Фигаро". 

Сутринта във вторник служителка по почистването е открила, че от изложбената зала липсват златни късове — специфични образци на злато в натурална форма, част от постоянната колекция на музея. Полицията е била незабавно уведомена, а по случая вече е започнало разследване.

По информация на източник, цитиран от "Фигаро", стойността на откраднатите образци е оценена, по пазарната цена на суровото злато, на около 600 000 евро. Поради инцидента, галерията е временно затворена за посетители.

Разследването се води от звеното за борба с бандитизма, като прокуратурата го класифицира като "кражба, извършена от организирана група". Междувременно цялата ботаническа градина, която е разположена в 5-и район на града и в която се намира музеят, е поставена под засилено наблюдение до приключване на следствието.

Ръководството на музея определя случая като "неоценима загуба за науката, културното наследство и достъпа на обществото до тези ценности", добавяйки, че този инцидент се случва в критичен период за културните институции, и напомняйки, че няколко обществени колекции са били обект на кражби в последните месеци.

По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38