Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Екологични теми в програмата на "Фестивал Монмартър"

Парижкият исторически квартал Монмартър се превръща в пространство за култура от днес до 28 септември. Третото издание на "Фестивал Монмартър" ще създаде множество открити сцени, представящи както културното наследство, така и съвременното творчество, съобщават организаторите на сайта на събитието.

Програмата предлага разнообразен културен маршрут от изложби, артистични пърформанси, концерти, ателиета и спектакли по улиците, в парковете, театрите и културните институции на района. Фестивалът представя живото изкуство, връзката с околната среда, новите имерсивни технологии, както и пазар на творци и занаятчии през уикенда.

Създаден е през 2023 г. по инициатива на "Движение Монмартър" – местна творческа екосистема, основана от визуалния артист Люси Боди, с цел да обедини участниците в културния живот на квартала. Основната му задача е да постави акцент върху местните инициативи, като създава достъпен артистичен маршрут, свързан и със забележителностите на района.

Този колективен проект се реализира с подкрепата на няколко организации, които използват общественото пространство, за да вдъхнат нов живот на доскоро непопулярни места. Идеите им често продължават да съществуват и след края на фестивала, уточняват организаторите.

Екологичната линия тази година изследва теми като биолуминесценция, морските дълбини и горските територии.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38