Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Южна Африка постави културата и климата в центъра на дневния ред на Г-20

Визия за срещата 2025
Снимка: G20 South Africa

Културното наследство и дигиталните технологииса във фокуса на тазгодишните срещи на Г-20 в Република Южна Африка, която тази година е домакин на председателството на организацията. Срещите ще търсят решения за интегрирането на културата в глобалните стратегии за развитие, посочват от организацията.

В предварителните срещи са очертани четири ключови приоритета, свързани с ролята на културата в глобалното развитие. Южна Африка, постави темата за опазването и връщането на културни ценности в центъра на глобалния дневен ред, определяйки я като ключов инструмент за защита на човешките права и културната идентичност.

Председателят на работната група, която определя дневния ред, Лиза Комбринк заяви, че сред основните приоритети са и културните действия за смекчаване на последиците от климатичните промени. Тя подчертава и важността на социалните и икономическите аспекти на културата и обръща внимание на необходимостта творческите професии да бъдат по-сигурни и по-добре възнаградени.

Значително внимание се отделя и на темата за изкуствения интелект.

"Предстои да обсъдим какво се случва, когато Изкуственият Интелект се развива без контрол, и колко важно е да се запази подход в технологичното развитие, ориентиран към човека", заяви още тя.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38