Борис Митов: Дори и нещо да се твърди от ДАНС, то не е непременно истина

ЦИК сякаш саботират използването на машинния вот

Снимка: БТА

Какви са приликите и разликите в работата на ДАНС и Централната избирателна комисия по време на два скандала, свързани с избори в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Борис Митов, журналист в "Свободна Европа", по повод текста му: "Дезинформацията Костинброд".

"И в двата случая – Костинброд" 2013, и сега – за местните избори 2023, информацията тръгна от ДАНС, макар и тогава неофициално от Николай Бареков, който говореше за незаконно отпечатани бюлетини. Миналата седмица директно от НС разпространиха друг доклад на ДАНС, който отново касаеше изборна манипулация или предполагаема такава. И двете информации гръмнаха като фойерверк. Тогава "Костинброд" затихна с невзрачна оправдателна присъда с единствен подсъдим Росен Желязков. Същият, който днес е председател на НС и свика за преписката на ДАНС Председателски съвет, от който изтече прословутата справка на ДАНС, в която се говори за съмнения за изборни манипулации, вероятно подготвяни от зам.-министъра на електронното управление.

За мен чисто човешки е необяснимо как един човек като г-н Желязков, който лично беше потърпевш от грандиозна манипулация преди 10 години, но не на изборите тогава, а на общественото мнение, и беше подсъдим, та как този човек стана проводник на една доста сходно звучаща история. Защото до момента нямаме нито едно сериозно доказателство за манипулация на изборите с машини."

ЦИК и негодната хартия за машините

"То не е за първи път. Това за пореден път провокира съмнения у нас, за поведението на мнозинството в ЦИК – те всъщност за гладкото провеждане на изборите ли са или тъкмо обратното? Те сякаш саботират използването на машинния вот, който е законно регламентиран в действащия Изборен кодекс."

Ролята на ДАНС по време на "Костинброд" и сега

"Доста сходна е. Те и в двата случая изиграха роля на това да подкопаят доверието в изборите и в смисъла в това човек да отиде и да гласува. В първия случай към хартиените бюлетини, във втория – към машините. Сега даже не са направили разследване, а някаква справка – документкойто няма качеството на доказателство по смисъла на Наказателния кодекс. Не може да бъде използван и като мотив за отмяна на машинното гласуване. ДАНС всъщност подкопаха общественото доверие в най-демократичния процес – изборите. Да не говорим, че на базата на тази справка на ДАНС и ЦИК взе изцяло политически мотивирано решение да махне в последния момент машините с ясното съзнание, че макар и обжалваемо, няма кой в събота и неделя да заседава. Т.е. няма да бъде подложено на съдебен контрол."

Ролята на ВАС

"Интересно е как ВАС по повод проблема на Капитан Андреево заседаваха в събота, а сега нямаха дежурен съдия. Всъщност после ВАС направи соломоновско решение за решението на ЦИК. Да не говорим за разминаванията между казаното от ЦИК в събота, че са взели решение въз основа на справката на ДАНС, а после ВАС въобще не спомена тази справка в решението си."

Кой има полза от този хаос

"Отговорът може да се търси в данните от гласуването с машини. Когато се гласуваше с машини през последните избори, данните показаха, че гласовете, подкрепящи ГЕРБ, падаха значително в цялата страна. Така беше и с ДПС. Така че тези две партии, заедно с БСП, бяха партиите, които направиха последната редакция на Изборния кодекс, в който беше премахнато задължителното гласуване с машина и върнаха хартията. Те публично се обявяват против машините. Бойко Борисов публично говори как се "пипат" кодовете на машините, за което няма нито едно доказателство. Не разбирам каква манипулация се прави с машините в този им вид, при положение че всеки гласуващ вижда бюлетината, генерирана от машината."

"Непрецизните политически изявления" и медиите

"За жалост проблемът е, че медиите не могат да имат пълно доверие в институциите. Това не е от днес. Генерирането на новината, че е преустановен опит за манипулация с машините, идва от ДАНС. Само че ДАНС прави това заключение много витиевато и без да посочва реални доказателства, но казват, че "има среда за инсинуации и подкопаване на доверието в изборния процес." Това са написали от ДАНС в справката. След Председателския съвет в НС, свикан от Росен Желязков, политиците всъщност направиха точно това, за което предупреждава ДАНС. Политиците създадоха инсинуации и почва за подкопаване доверието в машините. И по някакъв начин принудиха ЦИК да отмени машинното гласуване.

Може би трябва, като журналисти, да се научим, когато нещо излиза от ДАНС, да сме много по-внимателни в изказа. Тоест, винаги да го подлагаме на съмнение и да ни е ясно, че дори и нещо да се твърди от ДАНС, то не непременно е истина. Защото дори информация, която излиза от ДАНС по наказателни дела, често не се признава от Съда като доказателство, защото имаш характера на справка. Т.е., не са доказателства, които подлежат на контрол при събирането им. За този конкретен случай от ДАНС все още не са дали отговори, макар че тази справка за машинния вот няма гриф "Секретно". Нищо не обясниха по този случай, защото според мен това, което целяха, беше изпълнено – за общински съвети се гласува с хартия, без машини.

Всички видяхме какво се случи после в изборните секции – това беше някакъв абсурд, пълен цирк. Да се поправят бюлетини, наши, ваши момчета... Случаят във Френската гимназия с пренасянето на гласове от един кандидат към друг. Как стават тия работи? Но Общинската избирателна комисия каза, че нямало проблем и несъответствие. Как го установиха това, никой не разбра. Пълен цирк. Бай Ганьо прави избори."

Кой носи отговорността

"ЦИК е избран на квотен принцип от политическите партии в НС. Отговорността би трябвало да се търси от хората, които гласуват на избори. Когато виждат, че едни партии гонят някакъв свой партиен интерес за по-добро представяне чрез позволяването на този хаос. Истината е, че машинното гласуване не позволява това мазане, подправяне с химикалка и всички други безобразия, които видяхме. "

Снимка – БТА и БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

12 дела в Административния съд в Благоевград срещу решения на ОИК за изборните резултати

Дванадесет са вече делата, образувани в Административния съд в Благоевград, срещу решения на Общинските избирателни комисии, с които се обявяват резултатите от изборите за  кмет и Общински съвет. Рекордьори са Сандански, Петрич и  Благоевград. Четири са  жалбите, с които се оспорват резултатите от изборите за общински съветници в Благоевград. Три от..

публикувано на 07.11.23 в 20:39
Областният управител Ивайло Антонов и кметът на Монтана Златко Живков.

Кметът на Монтана Златко Живков започна седмия си мандат

Две нови партии имат представителите в новоизбрания Общински съвет на Монтана. Кметът Златко Живков встъпи в седмия си мандат и продължава да държи рекорда за най-дълго управляващ кмет на областен център в страната.  Какви са амбициите на управляващите в Монтана В името на едно по-добро бъдеще на Монтана се заклеха 33-мата общински съветници. Те..

публикувано на 07.11.23 в 20:00

Първи заседания на новоизбраните Общински съвети в Алфатар и Кайнарджа

Първи заседания на новоизбраните Общински съвети се проведоха днес в Алфатар и Кайнарджа. Кметовете там – д-р Янка Господинова, на Алфатар и Любен Сивев, на Кайнарджа бяха избрани с убедителен резултат още на първия тур. Жени ще управляват община Алфатар, стана ясно след като Елис Талят от ДПС бе избрана за трети мандат като председател на..

публикувано на 07.11.23 в 19:59

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: Промените в ДПС се случват контролирано

Това е предизвестена оставка на Мустафа Карадайъ. Промените в ДПС се случват сякаш контролирано. Това коментира пред БНР журналистът Веселин Стойнев и добави: "За ДПС можем да си задаваме повече въпроси, отколкото да си обясняваме какво се случва, защото това е една доста енигматична и затворена партия". Мустафа Карадайъ е подал оставка..

публикувано на 07.11.23 в 17:30

Мустафа Карадайъ е подал оставка като председател на ДПС

Мустафа Карадайъ е подал оставка като председател на ДПС, съобщава БГНЕС. Агенцията допълва, че новината е била потвърдена за "24 часа" неофициално от източници от движението.  Не са ясни мотивите за този изненадващ ход на Карадайъ, който обаче бе прогнозиран от негови съпартийци. На рождения му ден почетният председател на ДПС Ахмед Доган му пожела..

публикувано на 07.11.23 в 17:10

Образувани са 216 досъдебни производства за изборни нарушения

Общо 216 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани във връзка с проведените местни избори, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Той добави, че вече има две присъди, както и други дела, по които МВР работи активно.  Това е с около 40% повече в сравнение с местните избори през 2019 г., допълни вътрешният министър.

публикувано на 07.11.23 в 17:10

БСП обжалва избора на общинари в Горна Оряховица

БСП обжалва във Великотърновския административен съд избора на общински съветници в Горна Оряховица. Делото е насрочено за разглеждане на 9 ноември и е по три жалби от общинския лидер на БСП и избран за общински съветник Огнян Стоянов срещу решението на Общинската избирателна комисия в Горна Оряховица за избора на общински съветници и..

публикувано на 07.11.23 в 17:00
Снимката е илюстративна.

Председател на СИК, обвинен в преправянето на изборни резултати, с мярка "подписка"

39-годишният Костадин Костадинов, обвинен в преправянето на изборните резултати за кмет в село Горно Александрово, е освободен от ареста. Районният съд в Сливен постанови за обвиняемия най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Досъдебно производство срещу председател на секция в село Горно Александрово Съдят председател на комисия, който..

публикувано на 07.11.23 в 16:55