120 са кандидатите за народни представители в област Видин

Соня Иванова, заместник-председател на РИК-Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Остава по-малко от месец до предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Вотът ще определи новите 240 депутата в 51-то Народно събрание. Това са вторите национални избори за 2024 година и седми поред за последните 3 години. 17 партии и 9 коалиции са регистрирали общо 26 кандидатски листи за участие в изборите за народни представители в област Видин. Броят на кандидатите е 120, каза за Радио ВИДИН Соня Иванова, заместник-председател на Районна избирателна комисия:

"До момента избирателните секции за 236, от които 234 са редовни секционни избирателни комисии, 2 са в специализирани институции в Община Димово. Това са в село Извор и село Орешец. Секционни избирателни комисии в специализирани институции и лечебни заведения са разкриват със заповед на директора на конкретното учреждение и срокът за това все още не е изтекъл. Районните избирателни комисии следят за осигуряване на условията за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднение в придвижването, като за целта взаимодействат с общинската и областната администрация. Не по-късно от 16 октомври общинските администрации трябва да уведомят районните избирателни комисии за предприетите от тях мерки, позволяващи избирателите с увреждания да се придвижат и да гласуват в изборния ден."

Към момента са назначени съставите на секционни избирателни комисии в 6 общини, а днес от 17:30 Районната избирателна комисия ще проведе заседание, на което ще бъдат назначени съставите на останалите 5 общини, каза още Соня Иванова.

"Няма затруднения към сформирането на секционните избирателни комисии към този момент. Проблемът с членовете на секционната избирателна комисия, който установяваме ние при отчитането на изборните резултати идва от това, че самите партии правят промени и заменки в последния момент. Правят се такива, дори в деня на вота, което означава, че тези членове, които встъпват в последния момент не са посещавали обученията на районните избирателни комисии и не са имали достатъчно време, за да се запознат със задълженията си".  

По решение на Централната избирателна комисия могат да бъдат ангажирани до 10 математици, които да помагат за преброяването на вота. Към момента тяхната квота е изпълнена наполовина, каза още Соня Иванова и допълни, че предимно ще се използват хора, които са участвали в преброяването на предходните избори, тъй като те са вече обучени.

Повече информация може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна..

публикувано на 01.10.24 в 08:05

Петима задържани след операция срещу купуването на гласове в Бургас

Петима души са задържани за купуване на гласове в Бургас - трима мъже от ромската махала на комплекса "Меден рудник" и две жени от ромския квартал "Победа". У един от задържаните са открити списъци с имена. По данни на бургаската полиция схемите за купуване на гласове не се променят  и се осъществяват основно в търговски обекти. Задържаха..

публикувано на 30.09.24 в 18:35

Удължава се срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем

От утре се удължава срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем, съобщиха от правителствената информационна служба. Днес е крайният срок по договора, а новите условия предвиждат срокът за съхранение да е до неповече от три години.  МС решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване Правителството: Не..

публикувано на 30.09.24 в 16:03

МВР откри горещ телефон за сигнали за изборни нарушения

В Министерството на вътрешните работи от началото на предизборната кампания е открита денонощно телефонна линия - 02 90 112 98.  На нея, както и на имейл  izbori@mvr.bg , се приемат сигнали за нередности в изборния процес.  В  ОДМВР – Пловдив сигнали могат да се подават и на телефон 032 932248.   Осигурената допълнителна възможност е..

публикувано на 30.09.24 в 13:51

Специализирана полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и с конвенционалната престъпност, се провежда в момента на територията на Бургас, съобщи полицията. Проверяват се частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна..

публикувано на 30.09.24 в 08:12

Започва процесът по удостоверяване на машините за предсрочния вот

В Министерството на електронното управление тази седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване. От ЦИК информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации, регистрирали наблюдатели в процеса. До утре се приемат заявленията за участие в удостоверяването..

публикувано на 30.09.24 в 07:23

МС взема решение за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване

Очаква се кабинетът да приеме решение, с което да се обезпечи съхранението на машините за гласуване на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване Вчера от правителствената пресслужба информираха, че след допълнителни уточнения между..

публикувано на 30.09.24 в 07:21

Кабинетът приема решение за наем на помещения за машините за гласуване

Служебният кабинет ще приеме решение, въз основа на което ще бъде обезпечено наемането на помещения за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин ще се гарантира спокойното протичане на машинното гласуване на предстоящите на 27 октомври избори. Решението ще..

публикувано на 29.09.24 в 12:14

Служебно назначават секционните комисии в две врачански общини

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия. За предстоящия вот в..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Илияна Йотова

Йотова иска избирателите да помнят края на 50-ото НС и да направят достоен избор

Петдесетото Народно събрание приключи по начин, който е преди всичко много обиден за нас, българските граждани , коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в Маджарово, където се състоя националното поклонение “Ден на тракийската памет” на мемориалния комплекс с пантеон костница край източнородопския град. Рая Назарян ще свика извънредно заседание..

публикувано на 28.09.24 в 15:30