"Проблемът с купуването на гласове е свързан с липсата на избиратели – избирателите не са мотивирани"

Пламена Игнатова: Не за пръв път службите играят важна роля по време на избори

Предстои да видим дали напрежението сред привържениците на Доган ще ескалира в нещо повече от гладна стачка, каза журналистът

| Интервю
Пламена Игнатова
Снимка: БНР

"Нещо интересно каза Чакъров (Джевдет Чакъров – бел. ред.) - че ситуацията никак не е за подценяване. Има силно напрежение сред привържениците на ДПС – Доган. Предстои да видим дали то ще ескалира към нещо повече от гладна стачка."

Това каза пред БНР журналистът Пламена Игнатова от Клуб Z относно случая със сваления имунитет на Джейхан Ибрямов.

Това, на което сме свидетели, може да ескалира, да ядоса много хора, да ги мотивира да гласуват, смята тя.

"Службите и прокуратурата не играят за първи път важна роля по време на избори. Понякога са били и най-сериозният участник. Дали се доказва някой? Може да четем между редовете. Чувахме Делян Пеевски да критикува и Антикорупционната комисия, и прокуратурата. Всъщност, всичко, което и двата органа правят, е на практика да обслужват само неговите интереси. Трябва да гледаме какво правят, а не какво говорят, защото утре политическият пъзел може да бъде нареден и тези служби трябва да знаят на кой господ да се кланят. Това е, за съжаление, истината", коментира Игнатова.

ГЕРБ иска да легитимира управление с участието на ПП-ДБ. Делян Пеевски иска да е част от това управление, но ПП-ДБ няма да се съгласят отново на нещо подобно. По-малките партии често играят роля на патерица и винаги са набедени, че обслужват нечии интереси. Ситуацията изглежда не по-различна от тази в последния парламент, в който разбирателство трудно може да бъде постигнато, очерта картината журналистът в началото на предизборната кампания.

Отлагане на изборите може да има само с решение на Народното събрание, при това заради извънредно или военно положение, а промяна на формата на държавно управление може да стане с ВНС, уточни Пламена Игнатова във връзка с патовата политическа ситуация и огласени призиви и предложения както да се отложат изборите, така и да се мисли за преминаване към друг модел на управление или друг избирателен модел.

Проблемът с купуването на гласове е свързан с липсата на избиратели – избирателите не са мотивирани, подчерта журналистът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Генезисът на търговията с гласове е в нерешените проблеми на България

Генезисът на купуването и продаването на гласове се крие във всички нерешени проблеми на България , а те са няколко и МВР не може да се справи с това, защото "лекува" последствията .  Коментара направи пред БНР журналистката и политически наблюдател Емилия Милчева и добави: "Знаем как с отписване на дългове и чрез търговци на дрога се влияе за..

публикувано на 10.10.24 в 17:32
проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: Българската политическа система е фарс!

З ащо хората трябва да гласуват? Всяко действие трябва да има цел. Не може да участвате в действие, от което нямате полза. Българският среден избирател не вижда никаква полза. Така коментира очакваната избирателна активност юристът и социолог проф. Иво Христов в интервю пред БНР. "Колкото и да го агитиране, а тя агитацията е доста..

публикувано на 10.10.24 в 13:45
Атанас Радев

Атанас Радев: Никой не иска горещия картоф и да носи ясна политическа отговорност

" Никой не иска да вземе горещия картоф в себе си и да носи ясната политическа отговорност за състоянието на страната ".  Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев - председател на Националния младежки форум. Той се надява в новия кабинет да има ясни приоритети за управление. Според него въпросът не е само да има кабинет - въпросът е да..

публикувано на 10.10.24 в 08:29
Акция срещу купения вот в столичен квартал преди местните избори през есента на 2023 г.

Жоро Пенчев: Партиите да се ангажират с честността на вота!

Има доста голямо съвпадение между локациите на акциите и секциите, които през годините са излизали в нашите анализи. Това каза пред БНР Жоро Пенчев от Обединението за честни избори (ОЧИ) за активността на МВР срещу купувачите на гласове и припокриването с рисковите секции. Операции на МВР срещу купуването на гласове на различни места..

публикувано на 09.10.24 в 08:45
Андрей Райчев

Андрей Райчев: Седмите избори ще са съвсем друг вид

Седмите избори ще са съвсем друг вид, 6-те дотук много си приличаха . Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев в коментар за предстоящите на 27-и октомври предсрочни парламентарни избори. "Сега ще са съвсем друг избори. Много е напрегнато, много по-озлобено е всичко, народът ръмжи съвсем истински, не в целостта си, а в горната си част -..

публикувано на 08.10.24 в 15:12
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Няма да издържат в съда доказателствата, събрани срещу Джейхан Ибрямов

Не са законни доказателствата, събрани   по случая с Джейхан Ибрямов , защото не може да се води наказателно производство срещу депутат и кандидат за такъв, без да му е свален имунитетът и от ЦИК, и от НС , а първите действия срещу него са извършени преди това. Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев,  основател на Асоциацията за европейска..

публикувано на 07.10.24 в 17:52
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов

Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов .  Това мнение изказа пред БНР Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд (АКФ), като обясни, че въпросът дали лицето да бъде с имунитет се решава от парламента или неговия председател , а съдът се произнася при вече свален имунитет , тъй като няма никакво отношение по..

публикувано на 07.10.24 в 16:31
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Необходим е дебат, за да се привлече вниманието на избирателите

С нетърпения очаквам последната седмица на предизборната кампания, защото ситуацията е една и съща, но не виждам до момента дебати между лидерите и дискусиите. Партиите не могат с нищо да спечелят вниманието на хората, каза  в интервю пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". "Трябва да се намери..

публикувано на 07.10.24 в 14:01
Александър Христов

Доц. Александър Христов: Раздават се последните карти и играта свършва

Нямаме какво да избираме. Политическите сили не показват и не казват какво ще направят, конкретни решения не предлагат, коментира доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации в навечерието на с едмите поред предсрочни парламентарни избори у нас. Духът на парламентаризма спада заради често сменящите се парламенти и безкрайните..

публикувано на 07.10.24 в 09:05
Росица Матева

Росица Матева: Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори

Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори . Това заяви пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), като обясни, че не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на..

публикувано на 06.10.24 в 10:29