Полицейска акция срещу купуването на гласове и в Смолянско

Специализирана полицейска операция започна в ранните часове тази сутрин от ромската махала в Смолян. Тя е за превенция на престъпления, свързани с политическите права на гражданите и противодействие на конвенционалната престъпност в областта. 

В операцията участват екипи от "Охранителна полиция", "Икономическа полиция", "Криминална полиция", "Пътна полиция"  районните управления към Областната дирекция на МВР в Смолян. Включват се и служители на Зоналното жандармерийско управление е  Пловдив, а екипи на Държавно горско стопанство в Смолян се включват в проверките за контрол върху незаконна сеч и добив на дърва за огрев.

В днешния ден проверките ще бъдат насочени към финансово-кредитни институции, т.нар. фирми за бързи кредити, заложни къщи, игрални зали и казина, търговски обекти, питейни и увеселителни заведения, както и производствени цехове и предприятия. Също лица и групи, проверка на моторни превозни средства, включително и адреси, за които имаме данни, обясни комисар Иван Демирев, началник на отдел "Охранителна полиция".

Той допълни, че операцията се провежда в контекста на предстоящите парламентарни избори и покрай тях всичко, което може да се обхване, да се документира и докаже като евентуална престъпна дейност. Целта на операцията е да не се допусне изкривяване на вота. 

От началото на предизборната кампания има сигнали, има и преписки, по които се работи, досъдебни производства до момента няма, уточни комисар Демирев.

Слави беше един от проверените: "Никой не идва. Да проверят, няма лошо. Всичко е изрядно, както трябва".

Съседът му Сашо заяви: "Подкрепям ги, много добре си вършат работата. Те са ги пуснали все едно държавата се намира в някакъв овчарник - всеки си прави, каквото си иска".

"Плътно съм за тази проверка, не само по тези случаи. Постоянно трябва да има такива проверки".

На въпрос има ли хора, които идват да ги агитират и да им предлагат да си продадат гласа, ромите отговориха: "Последните 5 години никой не е стъпвал тука. Преди са идвали, опитваха се. Тука, в наш`та махала, малцинството, са трудолюбиви, честни и работливи". 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съветник от Пазарджик Сашо Ангелов остава в ареста

Пазарджишкият районен съд наложи постоянен арест на общинския съветник Сашо Ангелов. Той е с обвинение за купуване на гласове и притежание на наркотици.   Преди три дни, при обиск в евангелистката църква, която той ръководи в квартал „Изток“, бяха открити половин килограм марихуана, 110 грама амфетамин, както и тетрадка с личните данни на хора и номера..

публикувано на 11.10.24 в 16:30

Няма проблеми с изтеклата гаранция на машините за гласуване

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров също потвърди, че няма проблем с това, че повечето от машините за гласуване са с изтекла гаранция. Той заяви, че на 9600 от общо 12 000 са с изтекла гаранция. "Всичките машини са от порядъка на 12 000. Доколкото ми е известно, около 9600 са машините, закупени от държавата,..

публикувано на 11.10.24 в 15:12

Акция срещу търговията с гласове и битовата престъпност в Старозагорско

В Старозагорска област се провежда акция срещу търговията с гласове и битовата престъпност. Полицаи проверяват ромските квартали в градовете Николаево и Гурково и село Паничерево.  Входовете и изходите на населените места са под полицейско наблюдение.  Проверяват се частни имоти и търговски обекти в трите населени места.  До този момент няма задържани..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Специализирана полицейска операция се провежда в района на Белоградчик

Активни контролни действия, извършват днес полицейските служители в селата Медовница и Ружинци, съобщават от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във Видин. Специализираната полицейска операция стартира тази сутрин, в нея  участват екипи на Районното управление в Белоградчик, жандармерията и ОДМВР-Видин. Акцията е фокусирана върху противодействие на..

публикувано на 11.10.24 в 12:41

Безплатен диспут по "Христо Ботев": Финансиране на българската култура

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио организира първия си безплатен диспут в рамките на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Темата: "Националната културна политика и финансиране на българската култура", с водещ Таня Димова. В диспута участват представители на: КП..

публикувано на 11.10.24 в 12:20

Специализирана полицейска акция се провежда в област Стара Загора

Специализирана полицейска операция по линия престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, както и противодействие на битовата престъпност се провежда на територията на ОДМВР-Стара Загора днес. Това съобщават от пресцентъра на полицията. Има изградени КПП-та на вход-изходните точки на Николаево, Гурково и Паничерево.  Повече..

публикувано на 11.10.24 в 09:59
Камелия Нейкова

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините за вота

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините на "Сиела Норма". Всички, които са дали дефекти, няма да участват на изборите на 27 октомври. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в "Денят започва" по БНТ. "Процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък на фона на всички останали, но по-важното е, че дори и..

публикувано на 11.10.24 в 09:58

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат от една от съперничещите си коалиции

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат от една от съперничещите си две коалиции от разцепила се партия. При това я е представлявал на конкултациите по състава на СИК при Общината в Дупница.  Така броят на кандидат-депутатите от Кюстендилска област става 124.  Заличеният кандидат е бил поставен под №3 в листата на коалицията. РИК - Кюстендил е..

публикувано на 11.10.24 в 09:43

Започва процедурата по изграждане на софтуера за машините за гласуване

Министерството на електронното управление започва процедурата по довереното изграждане на софтуера за машините за гласуване.  Процедурата е част от действията, които трябва да подсигурят доверието за гласуването с машини за вота.  След приключване на процеса ще бъде ясен и т.нар. "хеш код". Това е кодът, който гарантира, че конфигурацията на..

публикувано на 11.10.24 в 07:40

Петима задържани при специализирана полицейска операция в Пернишко

Петима души са задържани за съпричастност към вече извършени престъпления и за притежаване на наркотични вещества при специализирана полицейска операция в Пернишко, съобщиха от ОДМВР. В спецакцията са участвали представители на  Криминална, Икономическа и Охранителна полиция, както и служители на дирекция "Жандармерия". Полицейските действия са били..

публикувано на 10.10.24 в 21:10