От ЦИК съветват членовете на СИК да тренират попълването на протоколите чрез електронно приложение

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева след брифинга за подготовката за изборите - 15 октомври 2024 г.
Снимка: БТА

12 хиляди 640 са към момента секционните избирателни комисии (IRU) в страната и чужбина за предсрочните парламентарни избори. Предстои да се образуват и тези в болници, социални заведения, арести и в затворите. 

Към момента кандидатите за депутати са 4 858, като 1172 са регистрирани в 2 района.
От ЦИК съветват членовете на СИК да тренират попълването на протоколите чрез електронното приложение, публикувано на сайта на Комисията.
Заместник-председателя и говорител на  ЦИК Росица Матева обясни:

"Наистина е добре членовете на секционни избирателни комисии да проиграят тези тестове, за да видят най-честите грешки, които допускат при попълването, при отчитането на резултатите, за да могат в изборния ден по-бързо и вярно да отчитат резултатите и да попълнят протоколите от гласуването"

157 машини за гласуване вече се инсталират и ще заминат за вота в чужбина. При назначаването на членовете на СИК зад граница е спазен принципът, приложен при назначаването на РИК, а именно - да има по равен брой представители, предложени от двамата председатели на Движението за права и свободи, коментира Росица Матева.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева дава брифинг във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

4858 са кандидатите за депутати за 51-вото Народно събрание

Към днешна дата за участие в изборите са регистрирани 4858 кандидати за народни представители - 1378 са жени и 3480 – мъже. 1172 от тях са кандидати в два района. а 1172-ма са кандидати в два района. Това съобщи на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. До последния момент постъпват искания..

публикувано на 15.10.24 в 15:18

Диспут по "Радио София": Децентрализация на местно ниво и инвестиции

"Децентрализация на местно ниво и инвестиции. Развитие на регионите и транспортна политика" – това е темата на безплатния диспут по "Радио София" на БНР в хода на предизборната програма за предсрочните парламентарни избори. На въпросите на водещия Константин Лавсов отговарят представители на: КП СИНЯ БЪЛГАРИЯ - Светослав Живков - 5-ти в..

публикувано на 15.10.24 в 14:05
Атанас Илков

60 спецоперации са проведени до момента срещу купения вот

60 специализирани полицейски операции са проведени до момента срещу купения вот в страната. Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков отчете преди днешното правителствено заседание, че са образувани 60 досъдебни производства, и подчерта, че в рамките на полицейските операции са разкрити и множество други престъпления. "Нашите..

публикувано на 15.10.24 в 12:20

МВР в помощ на избирателите за предсрочния вот

Сектор "Български документи за самоличност" при Областната дирекция на МВР в Разград ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.   При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния..

публикувано на 15.10.24 в 12:05

Акция срещу търговия с вот в Силистренско

Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин в област Силистра. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност.  В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна..

публикувано на 15.10.24 в 11:05

Монтана получи машините за пробно гласуване

В област Монтана доставиха демо версия на машините за електронно гласуване за изборите на 27 октомври. Четирите апарата се предоставят на общините по график. Всеки желаещ може да опита да гласува електронно на демо-машината. Ако има трудности от общината са осигурили специалист, който да даде нужните указания.  Четирите машини за..

публикувано на 15.10.24 в 10:05

Една подвижна избирателна урна ще има в община Поморие

Избиратели в община Поморие, чиито увреждания не им позволяват да напуснат домовете си ще могат да гласуват на 27 октомври в една избирателна секция с подвижна избирателна кутия.  Това определи Районната избирателна комисия в Бургас, след постъпила заповед на кмета на Поморие.  Според закона,  ако в населеното място е назначена подвижна избирателна..

публикувано на 15.10.24 в 08:30

Шестима задържани при акцията срещу купуване на гласове в Софийска област

Специализирана полицейска операция провежда Областната дирекция на МВР във връзка с купуването на гласове. Основно внимание се обръща на общините Костенец и Долна Баня, като до момента са проверени 76 лица и 60 автомобила, задържани са шестима. В акцията участват и служители на дирекция "Жандармерия", на входовете на двете общини има..

публикувано на 14.10.24 в 11:46

В Монтана доставиха демо версия на машините за вота

В област Монтана доставиха демо версия на машините за електронно гласуване за изборите на 27 октомври. Четирите апарата се предоставят на общините по график. Всеки желаещ може да опита да гласува електронно на демо машината. Ако има трудности от общината са осигурили специалист, който да даде нужните указания. Четирите машини за област Монтана..

публикувано на 14.10.24 в 10:46

Мащабна полицейска операция срещу купения вот в Софийска област

На територията на Софийска област се провежда мащабна специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове, съобщиха от пресцентъра на МВР. Информация за полицейските действия и междинните резултати ще бъде дадена от началника на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР-София комисар Петър Соколов по-късно днес. Образувани са близо..

публикувано на 14.10.24 в 09:58