Празникът на разсола в село Първомайци разкрива тайни на гозбите

4
Домакините от село Първомайци приготвят ястия за празника на разсола.
Снимка: Здравка Маслянкова


Вкусни гозби с агнешко месо опитаха стотиците гости в горнооряховското село Първомайци на празника на разсола. Домакините в най-голямото село във Великотърновска област са ненадминати кулинарки, а разсолът е типично ястие за селището за Гергьовден и Спасовден. Тайната на ястието е в хубавото месо и щипката любов, с която го приготвяме, разказаха майсторките на разсола. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова.

Осем групи готвачи аматьори показаха кулинарни умения на празника на първомайския разсол, а селският площад „Съединение“ от ранни зори бе превзет от апетитни ухания.

Стеляна Янкова, която от години е най-титулуваната майсторка на разсола в селото, отрича да е най-добрата.

„Ах, Боже, не съм най-добрата, всички са добри, защото то си е селска манджа, сборджийска манджа, останала от нашите баби, от нашите мами“, каза тя. И обясни: „Лесно се прави тази манджа. Едно време, когато я правеха в пещта, приготвяха си соса, нареждаха си мръвките, заливаха, слагат в пещта и се пече два-два часа и половина, сурови мръвки. Сега сме по по-бързата процедура  - сваряваме си мръвките с дафинов лист и черен пипер, прецеждаме си бульона, направяме си соса с препечено брашънце и червен пиперец, слагаме дафинови листенца. Заливаме мръвките със соса и печем около час време. И пак става хубава. Като извадим, клъцкаме магданоз. От всякакво агнешко месце се прави разсол, прави се и от телешко, а в днешно време и от пилешко. От всичко става, въпросът е с мерак да се приготви и с любов. Ох, с хубави хора се яде, най-хубавите - млади, весели, засмени, и с много любов, на хубава маса.

Без домат и морков в разсола

Домакините от най-голямото село във Великотърновска област имат свои кулинарни тайни в приготвянето на ястията с агнешко месо. Библиотекарката в читалище „Иван Вазов“ Антония Станева заедно с председателката на читалището Теодора Миновска са създателките на празника на първомайски разсол. В тази гозба не се слага домат и моркови, обяснява Антония. В нейното семейство на Гергьовден на особена почит е агнешката дроб сърма и печените мръвки.

Агнешко, което го пека 3 часа във фурната, забулено под фолио с подправки и намазано с краве масло, сол, червен пипер, овкусен с черен пипер. Това е моята тайна – кравето масло, което слагам, самото месо го овкусявам, намазвам.  

Димитрина Йосифова е първомайска снаха. Казва, че имала късмета 30 години да живее с добра и оправна свекърва, която я научила да прави най-вкусната агнешка чорба в селото. Нейната тайна е, че измива агнешката карания не със сол, а с вода, в която е разтворена гасена вар.

„Белият дроб, черният дроб, сърцето и бъбреците се сваряват в отделна тенджера, а червата, шкембето и така наречените момици се сваряват в друга тенджера. Като изстинат, се изваждат от бульона, нарязват се на дребно. Някои хора този бульон го хвърлят, но аз не го хвърлям, връщам си го в тенджерата и прибавям лук, морков и ориз. Като се сварят тези неща, слагам от дробинето. После си го овкусявам с чер пипер, с джоджен, с магданоз, каквото има в градината  и кой, както го обича. Някои от балканджиите му слагат и тарус. Накрая се застройва. Аз застройвам с яйце и кисело мляко, но трябва много да се внимава, защото тази супа бързо се разваля“, обясни Йосифова.

Агнешкото дробине с ориз носи мазнина

Николина Костова е майсторка на ориз с агнешко дробине. Казва, че нейната рецепта за дроб сърма е от старата тетрадка на нейната баба.

„С лук зрял и зелен, който се запържва, но преди това ми е обработено дробинето на агнешкото“, казва тя и продължава с рецептата: „Всяко едно нещо е сварено предварително, нарязва се на дребни парченца и… започвам вече да сглобявам. Този ориз носи много мазнина. Основната мазнина, която използвам, е от булото. Три към едно бульон за ориза. Слагам много черен пипер, юзум. След като заври, поръсвам отгоре със сухо брашно, за да може, когато се изпече, да се получи една коричка. 

Жените в Първомайци са безспорни майсторки на разсол и ястия с агнешко, но вкусните гозби не могат без питка на масата. Анастасия Шахънова от сдружение „Родолюбци“ в селото прави едни от най-вкусните пити.

„Това са ароматни питки с прясно мляко, яйчице, кисело млекце, което е заквасено вкъщи и сръчни ръце. Просто готвенето е от себе си да дадеш нещо, да го правиш с любов. Това е импровизация“, казва тя. „Маята обича да се съживи от захар. Лъжичка захар, лъжичка сол, но солта се слага отстрани на брашното, тя не трябва да има съприкосновение с маята и захарта. Аз слагам малко зехтинче, защото много вкусно става.  Тестото обича леко, да се разтяга, да не се мачка силно, да се бие. Иска нежност и да се остави да бухне. После се оформя и пак да бухне и отгоре яйчице с олио намазано“, набързо обяснява Шахънова.

Младите се завръщат в Първомайци

2700 са жителите на Първомайци, което е на 200 метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Тук проблем с децата и младите хора няма. Децата са поне 600 и си обичат селото.12-годишните Никол, Десислава и Любомир разказват:   

„Тук е много хубаво, има цветя, много дървета, цъфнали са. Имаме голям стадион до училището, играем си, събираме се тук, има кръжок за децата, пеене, танци и се забавляваме. Играем на стадиона, крием се. Осигурени са честа за забавления на децата, ако няма къде, ние си правим. Най-често играем футбол“.

Младите хора се завръщат в Първомайци, все повече българи и чужденци купуват къщи в селото, сподели 45-годишният кмет Ясен Янков.

„Основните проблеми са инфраструктурата, другото е хигиенизирането на населеното място. В момента има бум на закупуването на имоти в селото, което е радостно, и все повече млади хора се установяват и се завръщат и от чужбина и предпочитат Първомайци като място за живеене, това е радостна новина за нас. Доста чужденци се заселиха в Първомайци. Вземат дейно участие в дейността на Клуба на пенсионера, присъстват и на тържествата в Народното читалище, в празниците, организирани от кметството е общо взето, се чувстват спокойни и добре приети в Първомайци.

Докато мало и голямо похапваше от вкусните гозби с агнешко, на импровизираната сцена пред читалище „Иван Вазов“ се надпяваха 13 фолклорни състава от горнооряховските села и гостите от Паламарца и Медовина, Поповско.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" с убедетелна победа в Регенсбург, втори там са "Величие"

В Ренсбург, Германия на вчерашните избори 481 наши сънародници са упражнили правото си на вот. Това съобщи пред БНР д -р Антоанета Тончева, доброволец и член на избирателна комисия. ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия Над 146 000 души са гласували в чужбина "Имахме и машинно гласуване, и с хартиени бюлетини. Валидните гласове са..

публикувано на 28.10.24 в 12:59

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53