Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ангелина Костова: Търпение, толерантност и приемственост да има между старите и новите директори на училища

С нови директори след спечелени конкурси са шест училища и два образователни центъра в област Кърджали. Всички вече са встъпили в длъжност. Други три институции, за които също бяха обявени конкурси, останаха с досегашните си ръководители, тъй като кандидатите за не са издържали писмения изпит. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на..

публикувано на 13.08.25 в 14:56

Психологът Петър Попов: Късното заспиване и екранната зависимост водят до сериозни проблеми при подрастващите

Психологът Петър Попов  сподели, за родителите на първокласниците, че най-важното, което те могат да направят за своите деца и за плавния преход от детска градина към училищната скамейка е да им предоставят балансирана храна, достатъчна хидратация и поне 8 часа сън .  Най-важното е децата да си лягат между 20.30 и 22 ч, за да не пропускат..

публикувано на 12.08.25 в 14:50

Мирослав Янчев: IT номади се заселват в Златоград /ВИДЕО/

Златоград отдавна се наложи като желана, интересна и търсена туристическа дестинация. Повечето туристи са българи , каза за радио Кърджали кметът на общината Мирослав Янчев.  По думите му напоследък има засилен интерес от страна на т. нар. IT номади . Вече има и закупени имоти в родопското градче, а и в населени места..

публикувано на 08.08.25 в 14:46

Най-често фалшифицираните стоки са китайски - козметика, обувки и дрехи

Най-често фалшифицираните стоки са козметика, обувки, дрехи и електронни устройства , предупреждават ни от платформата Ние, потребителите.  Потребителите ги купуват заради по-ниски цени, примамливи фиктивни отстъпки от 80-90 %, дори от незнание.  Някои от тях са с по-ниско качество, а други могат да се окажат опасни . Например, облекла..

публикувано на 07.08.25 в 13:00

Египетският лешояд в Храстово е умъртвен с отрова

Втори за годината египетски лешояд е намерен  в землището на село Храстово. Дежурна оперативна група е извършила оглед на мястото на произшествието, иззети са проби от мъртвата птица. Образувано е досъдебно производство за противозаконно унищожаване на защитен екземпляр от дивата фауна. Разследването продължава...

публикувано на 06.08.25 в 13:49

Гюнер Тахир: Политическата декларация на Ахмед Доган е закъсняла реакция

Като закъсняла реакция определи политическата декларация на Ахмед Доган бившият заместник-председател на ДПС и настоящ лидер на партия Националното движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир. В свой коментар по темата Тахир посочи, че според него Доган, както и в предишни ключови моменти, отново „слага каруцата пред коня“ - т.е. реагира не на..

публикувано на 30.07.25 в 10:55

От Момчилград до Измир и обратно

„Момчилград е най-красивият град“, казва с вълнение мъжът срещу мен. Историята на Мюмюн Хасан започва в Момчилград, продължава към Измир, където живее вече 35 години. Той всяка година се връща отново и отново у дома.  Роден и израснал в Момчилград,  напуска България през 1990-та година, но нито за миг не прекъсва връзката с родния си край...

публикувано на 28.07.25 в 15:44