Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саксофонистката Цвета Карагеоргиева: "Открих джаза благодарение на моя учител Владимир Хаджииванов (доктора)"

Саксофонистката Цвета Карагеоргиева представи първият си самостоятелен албум в известен кърджалийски клуб. CD - то  включва 10 композиции, написани и продуцирани от музиканта Александър Леков и носи романтичното заглавие City Night Lights .
Цветана Карагеоргиева е родена в Пловдив. Заедно с нейната сестра близначка веднага се превръща в новина, за която пише местния пловдивски вестник. С баща фолклорен музикант и майка счетоводител, но хоби музикант, музиката е неизменна част от нейното ежедневие. На 6 годишна възраст вече посещава уроци по пиано и солфеж, но в последствие започва да се занимава с фолклор и завършва музикалното училище в Широка Лъка. Със завръщането си в Пловдив, се записва в Академията за Музикално и Танцово изкуство и още през първата година, вдъхновена от новата музикална среда, започва да посещава уроци по саксофон при саксофониста на джазовата формация „Бели Зелени Червени“ Владимир Хаджииванов (доктора). След като завършва музикалната академия, пътува почти целогодишно на турнета в   Швейцария, Кипър, Гърция, Германия и Австрия. Пет години по-късно, заедно с бъдещия си съпруг, се записва в едно от най-старите джазови училища в Европа, Висшето Училище за Джаз в Берн, при швейцарския саксофонист Самуел Цинк. След 15 годишен престой в Берн се завръща със съпруга си в Пловдив и защитава магистърска степен по музикален мениджмънт. Продължава да свири в музикални клубове, на джаз фестивали и концерти с различни музикални формации.

"Открих джаза благодарение на моя учител Владимир Хаджииванов (доктора)" - споделя Цвети. "Благодарение на джаза се запознах и с моя бъдещ съпруг и така започнахме заедно да свирим" - продължава майсторката на саксофона. "Много се радвам да гостувам в Кърджали, защото моят баща е от село Сусам, а за да се стигне от Пловдив до Кърджали се минава през това село. Това пътуване ме връща в моето детство и за това съм много щастлива".

Цвета Карагеоргиева определя стила на първия си албум като Smooth Jazz, който е "първата и любов". "Това е стилът на моите любими саксофонисти като Кени Джи и Дейвид Санборн".

Цялото интервю с Цвета Карагеоргиева чуйте в звуковия файл.


.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Отец Николай Величков

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица. Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза..

публикувано на 06.08.24 в 22:45

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Славейно чества 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя ( 3 и 4 август) ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелата на знаменосеца Кольо Шишманов. Това съобщи един от организаторите на събитието -  доц. Георги Митринов от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин”. Честването е установено през..

публикувано на 30.07.24 в 12:00

Габриела Руменова: Търговците на морските ни курорти са длъжни да пишат цените на стоките

Най-честото нарушение на морските ни курорти са необявени цени на храни , като така потребителят не може да вземе информирано решение дали да си купи стоката . Краткото време за реакция също насочва към нелоялна търговска практика. Друго нарушение е ограничението за плащане с карта, както и поднасяне на отворени алкохолни и безалкохолни..

публикувано на 29.07.24 в 15:46