Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Неделино кръстиха парк на акад. Николай Кауфман

Паметен знак на "трудовите евреи" стои редом до плочата на маестрото


Жителите на община Неделино отдадоха дължимото на един от най - значимите изследователи на българския фолклор, откривателят на Неделинския двуглас, акад. Николай Кауфман, като кръстиха единствения парк в китното родопско градче на негово име. В парка бе открита и паметна плоча на евреите засегнати от "Закона за защита на нацията" от 1941 година. На събитието присъстваха много официални лица сред които -  Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан - посланик на  Израел в България, кметът на община Брезник Васил Узунов, председателят на фондацията в грижа на оцелелите от Холокоста „Цедака -Шалом” Максим Бенвенисти. Повече за събитието чуйте от репортажа на Ангел Чавдаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мая Мечева: Родопите са библейска, свещена планина

Триптих "Пейзажен хаос" в пастелни и ярки цветове представи художничката Мая Мечева за изложбата на художниците, посветена на Деня на Кърджали, 21 октомври. Дали обаче Кърджали е цветен, и в какви цветове би го описала самата тя, какъв е стилът на града от творческата гледна точка , какъв е неговият дух, кои са любимите сгради на Мая и трябва ли..

публикувано на 20.10.24 в 18:51

"Зоници и зунки" - лирика в наниз от думи

Книгата-откровение "Зоници и зунки" , ще представи Роса Соколова в Кърджали, който отдавна е роден за нея. Сред битовата и артистична атмосфера на Керимовата къща ще прозвучи гайда, ще чуем съкровената изповед н а едно момиче, което е расло сред диви ягоди и славни легенди, а след това и като жена с обичащо сърце, ще бъде разчупена и..

публикувано на 20.10.24 в 18:36

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ще чуем подробности за празника на смилянския фасул, който продължава и днес, като ще протече освен с похапване на местната чорба, и с дегустация на прочутото мяхово сирене. Повече - в разговора на Илияна Типова със секретаря на местното читалище Илия Годев. След това Нурай Садулов ще ни отведе в страната на..

публикувано на 20.10.24 в 18:22

Бейсим Али: Хората, родени в село Сладкодум ще се завърнат ако има вода и път

За да стигнем до село Сладкодум, трябва да изминем около 4 км черен планински път след село Морянци, където свършва асфлта. За любителите на екстремното планинско шофиране бих казала, че си е голямо офроуд приключение. Та, карайки по горския път, стигаме до една дървена порта. Колегата Мехмед Реджеб, който и друг път е идвал, спира колата и казва -..

публикувано на 17.10.24 в 15:25

Община Смолян изгражда социални жилища за бедни

Жилищата са обзаведени с легла, шкафчета, печки, перални, а наемателите могат да останат там 3 години. Наемите са символични, а до момента има 22 подадени заявления от желаещи да се настанят в кооперацията. Целта е да се помогне на бедни хора, включително многодетни и болни да не изпаднат в изолация от обществото.  Три от жилищата са..

публикувано на 17.10.24 в 12:33

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева

Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци , които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата.  Много хора харесват и домашната лютениц а, но пък истинската екшън офанзива по..

публикувано на 16.10.24 в 14:39

Започнаха честванията за празника на Смолян - 21 октомври

Текат проявите по повод 112 години от Освобождението на Родопите и празник на община Смолян. На 16 октомври от 18 часа Росица Палийска открива самостоятелна юбилейна изложба живопис в изложбена зала „Петър Стайков“, КДК – Смолян. На  17 октомври /четвъртък/ от 15.00 ч., РБ „Николай Вранчев“ и РИМ „Стою Шишков“ Смолян се вклчват в празничните..

публикувано на 16.10.24 в 13:53