Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Азис: Трудното време отключи у хората в Кърджали чувството на солидарност


Началото на Свещения за мюсюлманите месец Рамазан възбуди тревога от засилване на пътникопотока от съседна Турция към България по празниците, което би спомогнало за разпространение на корона вируса. Как се контролират завърналите се от чужбина да спазват карантинния период? Какви мерки е предприел общинският кризисен щаб в Кърджали от началото на извънредното положение? С какво общинската власт се погрижи за социално слабите и каква е подкрепа за бизнеса? Отговор потърси Валентина Иванова от кмета на община Кърджали Хасан Азис. Чуйте отговорите в звуковия файл:

Хасан Азис: Общинският кризисен щаб заседава всеки ден от началото на извънредното положение. Изградихме система за наблюдение и контрол на хората, които се прибират от чужбина и от вътрешността на страната и система за контрол на мерките, спуснати от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Координацията на нашия щаб с областния щаб и Националния оперативен щаб е на добро ниво. Резултатите, които имаме, са добра оценка на нашата работа.

От 13 март до 24 април 2020 г. с кметовете  на населените места и с домоуправителите на жилищни блокове в града, в координация с органите на МВР и РЗИ, всеки ден водим отчет за хората, които се прибират от чужбина. За този период в селата на общината са се завърнали 396 човека, а в града - 706, т.е. общо 1112. Пристигналите от Англия са 83, от Германия - 62, от вътрешността - 23, а от Република Турция - 161, от които 60 души в селата, а 101 - в Кърджали.

На мартенската сесия на общинския съвет в Кърджали бяха приети някои мерки за облекчаване на бизнеса, принуден да затвори през извънредното положение. Това решение на Общинския съвет беше в посока на намаляване или отменяне на някои от наемите, които Общината събира от общинската собственост - тротоарно право и др. по време на извънредното положение.Също така отменихме наемите на спортните обекти, заведения за бързо хранене и павиниолите на Перперикон.  Общината направи и жест към лекари и зъболекари, които са наематели на общинска собственост. Подготнвили сме и пакет №2 в подкрепа на бизнеса, който ще бъде обсъден на предстоящата през април сесия. Той ще бъде насочен и към други търговци, които са в договорни отношения с Общината.

Организирахме серия от иницативи, свързани с подкрепа на възрастни и трудноподвижни наши съграждани. Социаалният патронаж обслужва около 200 души всеки ден, като им носи храна и им помага в почистването на дома. Въведохме телефон за помощ, на който хора със затруднения да пазаруват храна и лекарства, могат да се обаждат. Въведохме и телефон за психологическа помощ, на който специалисти дават съвети и информация. Интересното е, че имаме обаждания, не само от Кърджали и областта, а и от Северна България и от Турция.

Стигнахме до 500 самотни, трудноподвижни хора без близки и им осигурихме пакети с храна и предпазни средства. Имаме списък с още 300, на които до десетина дни ще предоставим сащата подкрепа.

В дарителската кампания се включиха много хора, в т.ч. общински съветници от всички групи в местния парламент.

Трудното време, в което се оказахме, отключи у хората в Кърджали чувството на солидарност и това много ме радва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00