Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

| обновено на 29.04.20 в 22:04

Здравейте, вие сте с мен Радка Петкова и най-вкусното предаване на радио Кърджали, това е епизодът от 26 април. Време е да се отпуснете, защото и тези два часа ще изпълним с хубави разговори на приятни теми, с аромата на вкусни рецепти и човечни хора. Благодаря ви, че сте с мен в тези трудни за цяла България и света дни. Моята цел винаги е била да си прекарате приятно, което ще направя и този път. Затова. Започваме със Световния ден на книгата, който отмина, но както всички знаем, за книга никога не е късно, още повече сега, когато имаме повече свободно време. Весела Фламбурари за проклятието да живееш в интересни времена, които ни отвеждат към Китай. На какво се крепи мъдрия свят на Тери Пратчет, освен на гърба на констенурка и слонове? Как в детските романи изолацията не води до нищо страшно.
Веднага след това към друг признат автор, този път в световен план - Здравка Евтимова. Авторът на "Кръв от Къртица" и на кратки разкази, публикувани в 30 страни от света, носител на национални и международни награди, е представител на най-новата българска литература. Нейни романи са публикувани в България и САЩ, и Япония. Разкази на Здравка Евтимова са четени по ББС, Лондон.



За книгата като хляб насъщен за душата и за това как да оцелеем в свят, населен със страх.
След това, излизаме навън, но не само от нашата радиореалност, а на едно съвсем друго място, в съвсем други времена. Далечни времена от отдавнашните спомени, останали сякаш в предишна ера. Защо например не се върнем в миналото лято?
Мила Янева -Табакова е илюстратор, но в „Сувенири“, нейната дипломна книга, пише и текстовете. Разговорът с нея е на Яна Пункина.
Във втората част на предаването, отново ще си говорим за кризата, но в малко по-практичен план. Здравната тревожност, несигурността колко време ще бъдем в това извънредно положение, наложените ограничения ни поставят пред сериозни рискове за нашето психологическо здраве. Какво обаче може да ни вдъхнови?



Затова, във втората част на предаването започваме с един психологическо предизвикателсво на психотерапевта Кремена Станилова. Тя събра вдъхновяващи примери за това какво ни дава сили да преминем през кризата. Думите на 130 души от цяла България съставят мантра, които ни мотивира да сме здрави. След това продължаваме с уебинара на лайф коуч Иван Мирчев на тема "Прошката освобождава и изцелява". Този път ще си говорим за най-трудния път на прошката - този да простим на себе си. Бъдете с "Вкусен следобед" от 16 до 18 часа на 90 мегахерца и онлайн, в реално време на http://player.bnr.bg/?p=21





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48