Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Овчаров: Изключително успешен сезон на Перперикон

5
Перперикон
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали


Приключи археологическият сезон на Перперикон за това лято. Професор Николай Овчаров го определи като изключително успешен.

През този сезон на Перперикон се откриха три сгради от VI век. Една от които ротонда, кръгла сграда. Според думите на проф. Овчаров, става дума за мавзолей.

Другите две сгради са от жилищен характер, като мазе със стойки, поставки за съдове. Зидовете подсказват, че се е развивала на два етажа. На втория етаж са били представителните части, за живеене, за приеми.  Другата сграда, може би е била скевофилакия или ризница – помещение в християнските храмове, в което се съхраняват богослужебните дрехи и църковната утвар. Този комплекс съществува в периода от VI до XI век. Базиликата продължава да съществува под различна форма до XIV век.

„В гората, в края на разкопките има скални изсичания, които показват, че там ще се открият още интересни неща, но вече следващата година“, казва проф. Овчаров

През този сезон на Перперикон са открити 150 експоната, като 100 от тях са монети. Те датират от периода VI- VII век. На една от тях е изсечен образът на император Роман Лакапин. Монетата е от края на IX – X век. 

Монета с образът на император Роман Лакапин


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пеевски vs. Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко..

публикувано на 27.08.24 в 20:27

Доган изключи Пеевски от ДПС

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро на ДПС, съобщават от пресцентъра на партията. Следва оригиналният текст на съобщението. Днес, 27 август 2024 г., Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро на ДПС. Като взе предвид решението на Почетния..

публикувано на 27.08.24 в 19:37

НОИ: Пенсиите ще се увеличават с по-малък процент заради демографската криза

Зависимостта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от държавния бюджет ще продължи да нараства, пише в актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) с дългосрочна оценка на финансовото състояние на фондовете на ДОО до 2070 г. Докладът е публикуван на страницата на НОИ. Размерът на действителната вноска за пенсия е 16,3 на сто от..

публикувано на 27.08.24 в 16:43

Миграционният натиск на българо-турската граница намаля

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 13:59

Обновяват къщата-музей в Пчеларово

Община Черноочене откри строителна площадка за реализиране инициативата да възроди Етнографската музейна сбирка в село Пчеларово. Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед, представители на ръководството на местната администрация и представител на фирмата изпълнител бяха на откриването. В изпълнение на строителните работи ще се направи..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

Две детски градини в Момчилград откриват учебната година напълно ремонтирани

Две детски градини в Момчилград откриват новата учебната година напълно ремонтирани. Проекти за енергийна ефективност се реализират в ДГ "Щастливо детство" и ДГ "Здравец". Строителните дейности в тях трябва да приключат до 15 септември. Външна топлоизолация на всички фасадни стени се прави в ДГ "Щастливо детство". Освен това се извършва пълна..

публикувано на 27.08.24 в 13:53

Вторият служебен кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с министър-председател Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите. Това се случи в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова. „Заклевам се в името на Република България да спазвам..

публикувано на 27.08.24 в 11:08