Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Илия Учиков - майсторът на гайди

5
Илия Учиков, гайдар и майстор на гайди

Наричат каба гайдата космическият музикален инструмент, защото българската песен „Излел е Дельо хайдутин“,  полетяла в космоса е под съпровода на родопската гайда. Не минава празник в Родопите без този старинен инструмент. Нейната мелодия те кара да настръхнеш, дори и сълзи да пролееш. 
Планината е пълна с гайдари. Но замисляли сте се, как се майстори този инструмент? 

В Родопите има доста майстори, гайдарджии. Един от тях е Илия Учиков от Чепеларе. От осем години има своята работилница, но от доста повече време изработва гайди. Той казва, че доста дефицитни са станали за намиране материалите от които се изработва гайдата, а това са кози кожи, рога от говедо и дървесни видове, като дива круша, слива, дива череша, акация, чемшир, дрян, орех. 
„Това е хубавото, че обикалям и имам връзка с козари, овчари от където си намирам материал. Трудно, но все още си намирам. Рогата са най-дефицитни, но за сега имам и от тях. Днес вече трудно може да намериш рога от вол, защото волове вече няма. Никой не гледа волове. 
Някой смятат, че като ми донесат кожата и гайдата е готов.  Да, ама не! Свири дървенията по гайдата. Гайдуницата е душата на гайдата“, разказва майсторът на гайди Илия Учиков.

В малката му работилницата е творчески хаос, както казва майстора, но си намира всичко необходимо, за да сглоби една гайда, която не става бързо, споделя Илия Учиков. 
Често му дават поръчки по телефона, за да изработи гайда, но той казва, че гайдата се прави като дреха. 
„Трябва да видя човека, който ще свири на нея, за да знам колко голяма да я направя. Дали е за дете или за възрастен. След това да му се нагласи“, казва Учиков. 
Гайдари често идват в работилницата, дори за профилактика на инструмента. Майсторът от Чепеларе е изработвал гайди дори за чужденци. Казва, че негови гайди няма само на двата полюса. На всеки континент има негови гайди. Не казва бройката им, но си ги записва в специален тефтер. Този музикален инструмент го е водил три пъти до Божи гроб и на много други места в света. 

Илия Учиков освен че изработва гайди, той е и учител по гайда от 22 години. Обучава малки гайдарчета в местното читалище „Родопска искра – 1880“. Много се надява някой ден някой от учениците му да го наследи в занаята. 
„Децата идват тук в работилницата. Интересно им е, питат, разпитват, но дали е детско любопитство или някой от тях ще стане мой наследник в изработването на гайди, това само времето ще покаже. Но ще се радвам много, защото трябва да продължим традицията“, разказва майсторът гайдар. 
Малката му работилничка, често е посещавана и от любопитни туристи, посетили Чепеларе.  Така, че ако посетите и вие това родопско градче, наред с музея на ските отбийте се в читалището, за да разгледате битовия кът и попитайте за работилницата на гайдаря Илия Учиков. 
Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.
Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Песяците“ гонят злото от Широка лъка

Широка лъка отново ще се превърне в сцена на един от най-колоритните кукерски празници в България – Песпонеделник. Всяка година, в първата неделя на март, селото оживява с магията на древните традиции. Маскирани мъже, облечени в страховити костюми и украсени с чанове, гонят злите сили и приветстват пролетта. Звуците на хлопките, народната музика и..

публикувано на 27.02.25 в 11:05

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

След тов а Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, Мон Амур!". Очакват ни изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 23.02.25 в 18:15

За виното - поезия в бутилка

Ако ви се пие хубаво вино, извън празника на любовта и виното, защото  алкохолът от грозде е сам по себе си е празник за душата и сетивата, задължително се отбийте в Момчилград . Там се намира единствената винарска изба в област Кърджали , а собственикът й Венцислав Драмалиев се отличава с ентусиазъм, креативен подход при..

публикувано на 23.02.25 в 17:09

Милко Бошнаков и неговата мисия в народната музика

Милко Бошнаков е не само музикален редактор в Радио Благоевград, но и отдаден народен певец, който се стреми да съхранява и популяризира българския фолклор. В последния си музикален проект той представя пет нови песни, сред които „Майчинко, стара майчинко“, „Карамфилчето“, „Сърце ми гори“, „Врано конче“ и „Кито, моме“. Освен това, към тези песни са..

публикувано на 22.02.25 в 16:55
Кукери от с. Мезек

В Мезек възраждат древна традиция на празник посветен на кукерството

На Сирни Заговезни в село Мезек ще се отбележи един от най-очакваните празници – "Кукери - бабушери". Традицията на този празник е възстановена през 2016 г., след дълго прекъсване, и днес продължава да радва местните и гостите на селото. За празника ни разказва Мария Христонева, секретар на читалище „Изгрев 1921“ в Мезек. „Празникът не се е провеждал..

публикувано на 22.02.25 в 15:55

Кукеровден в Ивайловград – традиция, веселие и гостоприемство

В Ивайловград ще отбележи един от най-значимите си празници – Кукеровден. В квартал Лъджа, където се събира местната кукерска група, подготовката е в разгара си. Както всяка година, покрай Сирни Заговезни, тази година на 1 март, ще се чества този уникален обичай, който съчетава традиция, ритуали и добри пожелания за здраве и берекет. Ръководителят на..

публикувано на 22.02.25 в 15:05

Джевдет Мустафа: Ще протестираме, ако обгазяването продължи

Министърът на околната среда и водите Манол Генов отговори на питането за острата задушлима миризма, която предизвика тревога у кърджалийци преди дни. Като административно-формален обаче бе определен този отговор от секретаря на регионалната структура на „Продължаваме промяната“ Джевдет Мустафа. „От този отговор не става ясно най-важното според мене..

публикувано на 21.02.25 в 14:37