Гайдарят и ръководител на "101 каба гайди" Костадин Илчев е оценен от Регионалния центъра за опазване на нематериалното културното наследство в югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО с неговия неуморен труд, всеотдайност за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на България.
Биографичната статията за бай Диньо е публикувана в списание „Живи наследства“, то се разпространява в 16 държави сред, които и България.
В писмото до Костадин Илчев се казва:
„Вашата мисия да предавате на следващите поколения уменията за изработване на родопската каба-гайда и майсторството да се свири на нея, спомагат да се съхрани българската традиция и да се разкрие магията на Родопите и родопската песен пред света.
Приемете нашите най-искрени поздрави и пожелание за здраве и късмет през новата 2021 година.“
„Благодарен съм за високото отличие на хората оценили моя неуморен труд, всеотдайност за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на България, запазване традициите и предаване на младото поколение. Нека да благодарим и на всички гайдари, без които аз не мога - от най-малки, до най-големи!“, разказва Костадин Илчев.Чуйте още в прикачения звуков файл.
Започна Страстната седмица, която приключва с „празника над празниците“, както го наричат отците. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..
Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..
Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено. Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..
Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия. Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..
Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..
Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди". Голяма част от..
Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478