Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължава се срока на услугите по проект "Патронажна грижа+" в Момчилград

Срокът на услугите, предлагани по проект "Патронажна грижа" в община Момчилград се удължава. Това стана след подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-6.002-0159-C01 между общината и Министерството на труда и социалната политика. Стойността на проекта е 237 584.52 лева, а срокът на изпълнение е една година. Община Момчилград предоставя социалната услуга „Патронажна грижа“ от 2019 година. От старта на програмата до момента от нея са се възползвали 150 души. Новата програма "Патронажна грижа+" ще даде възможност хората с увреждания от община Момчилград, възрастни в невъзможност от самообслужване, лица над 54 години, да продължават да получават адекватна здравно-социална услуга. С настъпването на пандемията от COVID-19 кръгът на хората, обхванати в програмата се разшири и с други уязвими групи, включително поставени под карантина и хора от рисковите групи за заразяване с коронавирус. 

"Патронажна грижа+" ще се реализира в две направления. Първото е насочено изцяло към възрасти хора с ограничения или невъзможност за самообслужване, както и към хора с увреждания и техните семейства, хора, поставени под карантина, за които има социална необходимост от почасови услуги. С помощта на проекта ще се защитава обществения интерес и ще се удовлетворят на нуждите на местните хора. За реализирането на целите на проекта е сформиран екип от 12 специалисти – лекар, лаборант, медицински специалисти, психолог, домашни санитари. Те ще предоставят мобилни интегрирани здравно-социални услуги, чиято цел е повишаване на отговорността на потребителите към опазване на собственото здраве, както и създаване на допълнителни хигиенни и здравни навици. Услугата ще се предоставя на 54 жители на общината по график за посещения, като се съобразява с обстоятелството, че един потребител може да ползва услуги до 2 часа дневно. По "Патронажна грижа+" заявления от кандидат-потребители ще бъдат приемани безсрочно - при заявена нужда.

Второто направление, по което ще се реализира проектът е превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности. На територията на общината те са Дневен център за деца с увреждания, Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип и Център за социална рехабилитация и интеграция. По това направление ще бъдат обхванати 93 потребители, които ползват делегираните социални услуги. По проекта са ангажирани 9 домашни санитари. Те ще извършват дейности за поддържане на хигиената и извършване на дезинфекция в помещенията и на работните места, които се ползват от потребителите на услугите и персонала.

"Социалната политика на община Момчилград е една от силните страни на нашия екип. За нас децата, възрастните и хората с увреждания винаги са били на фокус и сме се старали винаги да реагираме навреме и адекватно на нуждите им. Пример за това е поредното удължаване на програмата "Партронажна грижа" в общината. Убедена съм, че реализирането на подобни проекти е от полза на най-уязвимите групи от обществото", заяви кметът на общината Илкнур Кязим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

РИК - Кърджали регистрира първа политическа партия

Няма да има независими кандидати за народни представители от 9-ти многомандатен избирателен район - Кърджали в предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия Беркант Барзат, след като изтече срокът за регистрация от инициативни комитети. Беркант Барзат допълни,..

публикувано на 17.09.24 в 16:22

Момчилградчани пренесоха родопската кухня в побратимения им град Бурса

Огромен интерес предизвика щанд с традиционни момчилградски ястия по време на кулинарен фестивал в град Бурса, Турция. Момчилградчани пренесоха родопската кухня в побратимения им турски град. Къпана баница, приготвена с домашни яйца и ръчно направени трахана и юфка, както и традиционната за Източните Родопи точена баклава бяха представени от група..

публикувано на 17.09.24 в 16:04

Влиза в сила забраната за продажба на вейпове на деца и младежи под 18 години

  От 17 септември 2024 година влизат в сила строги ограничения върху продажбата и употребата на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, включително вейпове, за лица под 18-годишна възраст. Тази значителна промяна в законодателството е резултат от последните изменения в Закона за закрила на детето, които бяха публикувани в  "Държавен вестник".  Новите..

публикувано на 17.09.24 в 15:55

Разрушават застрашената от самосрутване сграда на ОУ "Никола Й. Вапцаров" в Кърджали

Премахват две опасни сгради в Кърджали. На площите ще се построят паркове, съобщиха от общинската администрация. Днес започна премахването на  негодната за ползване, застрашена от самосрутване  сграда на затвореното  в края на 90-те години основно училище „Никола Й. Вапцаров“ в кв. „Веселчане“.  Втората негодна за ползване сграда, която ще бъде..

публикувано на 17.09.24 в 15:35

Над 22 000 нови потребители са с електронен достъп до здравното си досие в Смолян и Златоград

Над 22 000 нови потребители са синхронизирали здравното си досие с мобилното приложение еЗдраве от началото на септември, съобщиха от Информационно обслужване. Над 200 от тях извършиха процедурата в последните дни в подвижните пунктове в Смолян и Мадан, открити по места от Регионалната здравна инспекция. Утре, 18 септември (сряда), ще бъде организиран..

публикувано на 17.09.24 в 15:22

Пристройки към две детски градини в Кърджали отвориха врати за своите възпитаници

Две нови пристройки бяха официално открити днес. Те са към детските градини „Чайка“ и „Щастие“ в Кърджали. 230 са децата посещаващи ДГ „Чайка“ тази учебна година, а в новата сграда към детското заведение са настанени 47 малчугани. ДГ „Чайка“ отваря врати за 59- та година. Посрещаме децата в нови , просторни занимални, където те ще..

публикувано на 17.09.24 в 14:23

Деца от Ардино отбелязаха Европейската седмица на мобилността

Община Ардино се включи в Европейската седмица на мобилността (16 - 22  септември),  с мотото „Остани жив! Пази живота! с редица инициативи.  Днес децата от всички възрастови групи в ДГ „Брезичка “ участваха в  открит урок - тренинг по безопасно придвижване в градска среда.  Малчуганите  пресичаха..

публикувано на 17.09.24 в 12:28