Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали.

Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено.

Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126 студенти. Във кърджалийския филиал се обучават около 450 студенти в девет бакалавърски специалности от четири професионални направления.

От две години в професионално направление педагогика на обучението по български език и английски език, български език и история, история и английски език и български език и гражданско образование целия четиригодишен период на обучението е безплатен.

По специалността „Туризъм“ и тази годна няма прием на студенти.

Най-желаната специалност от кандидат студентите във филиала е „Предучилищна и начална училищна педагогика“. Приемът в тази специалност е 40 студенти.

 Една от болните теми на кърджалийския университет е нарушената конструкция на част от сградата, която в момента се ремонтира и до месец фирмата изпълнител се очаква да приключи строителните дейности по проекта. Последният етап от този проект включва извозването на земни маси – пръст, която е натрупана до обекта, след като част от нея бъде използвана  за дейности по така наречената вертикална планировка. Предстои озеленяване, работа по фасадата и обзавеждане на ремонтираното крило на сградата.


Тази година е юбилейна за филиал „Любен Каравелов“ защото се отбелязват 60 години от откриването на учебното заведение и 25 години като филиал на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Учебното заведение е образователно, изследователско и културно-структурно звено с устойчиво и динамично развитие в състава на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, най-големия държавен университет в Южна България. Филиалът е преобразуван с Постановление №90 на Министерския съвет от 23.04.1996 г. Той е приемник на Полувисшия педагогически институт “Любен Каравелов” – Кърджали, основан през 1961 г.

Чуйте още подробности в прикачения звуков материал. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56

Милан Миланов: Разнобоят в ДПС е обезпокоителен

Безпокойство от това, че има разнобой в ДПС, изрази пред Радио Кърджали общественикът Милан Миланов в коментар на политическата ситуация у нас от последните дни: Миланов каза, че е било предвидимо, че по всяка вероятност няма да се състави правителство, при това съотношение на силите в българския парламент, а непредвидимото е било самото..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Д-р Гюлестан: Не може партия, създадена от страдание, да се управлява авторитарно и еднолично

"Слуховете за смъртта на Ахмед Доган са леко преувеличени" - така с перифраза на известната сентенция на Марк Твен общественикът д-р Фикри Гюлестан коментира в ефира на Радио Кърджали ситуацията в Движението за права и свободи. И обясни: " ДПС е много деликатна, много особена партия. Там нещата не могат да пипат така, с груби рице. Не може да се..

публикувано на 04.07.24 в 16:47
Боян Джапунов

Боян Джапунов - какво е да събереш 800 000 харесвания в социална платформа

Боян Джапунов, който е само на 17 години и успява да постига големи успехи още от сега в музикалните среди и социалните мрежи. Той дори не се познава с хора от музикалния бизнес в България, но сам и с малко помощ и подкрепа от двама негови приятели вече снима и видеоклипове, освен че записва свои авторски парчета на български език. Той..

публикувано на 04.07.24 в 15:30

Радослав Милев: В предизборна ситуация сме

Ситуацията е предизборна, отиваме на избори. Това е категоричното мнение на Радослав Милев, областен лидер на "Демократи за силна България" в Кърджали. Без подкрепата на ГЕРБ не може да има стабилно правителство в този парламент, каза той и обясни, че на всички политически сили ще е трудно да се явяват за седми път на избори, нападките не спират, но..

публикувано на 04.07.24 в 11:22

Ресми Мурад: Няма разединение в структурите на ДПС в Кърджалийско

„Структурите на „Движението за права и свободи“ в област Кърджали са сплотени и единни и не одобряват този начин на изразяване на позиция“. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на областната структура на ДПС Ресми Мурад по повод отворено писмо и изразяване на публични позиции от някои структури след снемането на доверие от..

публикувано на 02.07.24 в 21:15
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Кабинет ще има само при политическо чудо

Липсата на желание да се гласува е най-големият враг на демокрацията, „защото, ако ние не искаме да определяме кой да ни управлява, тогава кой ще определя кой да ни управлява“. Това коментира в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов. По думите му в момента българските елити не са в състояние да си изпълнят основната..

публикувано на 27.06.24 в 22:03